Jan Palach, de student die zichzelf in brand stak, krijgt nieuw monument in Praag

Het al bestaande monument ter ere van Jan Palach op het Wenceslasplein. © Angela Kroeger, Wikicommons

In Praag wordt een nieuw monument onthuld als herinnering aan de Tsjechische student Jan Palach, de destijds 20-jarige jongeman die zich op 16 januari 1969 uit protest tegen de Sovjetbezetting van Tsjechoslovakije in het openbaar in brand stak.

Het kunstwerk “Huis van de Zoon, Huis van de Moeder”, naar een ontwerp van de Amerikaan John Hejduk (1929-2000) wordt zaterdag feestelijk onthuld. Het herinnert ook aan het leed van de moeder, die de wanhoopsdaad van haar zoon uit de krant moest vernemen.

De gedenkplaats aan de oever van de Moldau in het historisch stadscentrum zal aanleiding geven tot een stiltemoment en bezinning, zei de Praagse burgemeester Adriana Krnacova. Het monument bestaat uit twee zes meter hoge blokken, waaruit twee vlammen opschieten. Op een gedenkplaat staat het gedicht “De begrafenis van Jan Palach” van de dichter David Shapiro, op wiens werk het beeldhouwwerk is ge├»nspireerd.

De begrafenis van Palach op 25 januari 1969 werd door tienduizenden mensen bijgewoond. Ze groeide uit tot een protest tegen de bezetter. Sovjettroepen en soldaten van andere landen van het Warschaupact waren op 21 augustus 1968 Tsjechoslovakije binnengevallen om de hervormingsbeweging “Praagse Lente” neer te slaan. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content