Italië zoekt sponsors voor restauratie Domus Aurea in Rome

© AFP

De armlastige regering in Italië heeft leidende bedrijven verzocht om bij te dragen aan een project ter waarde van 31 miljoen euro om een van zijn geprezen archeologische sites, het Domus Aurea in Rome, te kunnen heropenen.

“Ik verwacht een stormloop aan aanbiedingen van grote Italiaanse bedrijven”, verklaarde Dario Franceschini, Italiaans minister van Cultuur.

“Het zou een schandaal zijn mochten ze het project niet steunen, de ogen van de hele wereld zullen er immers op gericht zijn.” Hij voegde eraan toe dat ze geen excuses kunnen inroepen, aangezien sinds kort een belastingaftrek van 65 pct wordt verleend op schenkingen voor cultuur.

Paleis van Nero

Het Gouden Paleis, gebouwd door keizer Nero na de grote brand in Rome 64 na Christus, is een ondergrondse archeologische site. De gewelven vol fresco’s inspireerden artiesten uit de renaissance, zoals Michelangelo en Raphael.

Grote delen van het paleis zijn bewaard gebleven, hoewel de opvolgers van keizer Nero alle herinneringen aan Nero probeerden uit te wissen. Ooit strekte het zich uit over drie van de zeven heuvels in Rome.

Grootse monumenten, zoals het Colosseum, bevinden zich nu op de plaats waar ooit het paleis stond. Als de fondsen worden verzameld, zullen de werken 4 jaar duren. Het paleis zou zijn deuren dan kunnen heropenen in 2018. Het paleis werd in 2008 gesloten en een deel ervan stortte in 2010 in.

Momenteel worden een aantal monumenten in Rome gerestaureerd met private fondsen. Modehuis Fendi betaalt de werken aan de Trevi fontein, terwijl luxegoederenproducent Tod’s 25 miljoen euro uittrekt om het Colosseum op te knappen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content