Een Italiaanse zakenman heeft voorgesteld om een in moeilijkheden verkerende lokale luchthaven in het noorden van Italië naar Benito Mussolini te noemen om zo de "zichtbaarheid" ervan te verbeteren.

Het gaat om de luchthaven in Forli, op 75 kilometer ten oosten van Bologna. Massimo Balzani, een lokale vertegenwoordiger van de Italiaanse organisatie Confindustria, deed zijn voorstel in een regionale krant.

"We mogen niet vergeten dat de luchthaven door Mussolini opgericht werd", klonk het. "De naam van Mussolini gebruiken zou tot een grotere zichtbaarheid leiden." Balzani ontkent een fascist te zijn.

Belachelijk voorstel

"Het gaat om zo iets belachelijk dat ik er geen commentaar op gaf", aldus de burgemeester van Forli, Roberto Balzani, die overigens niet verwant is met de zakenman. Aurelio Regina, een nationaal afgevaardigde van Confindustria, noemde het voorstel "onverstandig".

De Italiaanse partizanenorganisatie ANPI protesteerde eveneens. De organisatie wees erop dat 42 burgers op de luchthaven werden doodgeschoten door Duitse nazi's, bondgenoten van Mussolini, in 1944.

Naar de letter van de Italiaanse wet is het uitdrukken van steun voor fascistische ideologie een misdrijf. Recentelijk nog brak controverse uit over een monument in een klein dorp in de Romeinse regio Lazio, gewijd aan de fascistische generaal Rodolfo Graziani. (Belga/MS)

Een Italiaanse zakenman heeft voorgesteld om een in moeilijkheden verkerende lokale luchthaven in het noorden van Italië naar Benito Mussolini te noemen om zo de "zichtbaarheid" ervan te verbeteren. Het gaat om de luchthaven in Forli, op 75 kilometer ten oosten van Bologna. Massimo Balzani, een lokale vertegenwoordiger van de Italiaanse organisatie Confindustria, deed zijn voorstel in een regionale krant. "We mogen niet vergeten dat de luchthaven door Mussolini opgericht werd", klonk het. "De naam van Mussolini gebruiken zou tot een grotere zichtbaarheid leiden." Balzani ontkent een fascist te zijn.Belachelijk voorstel "Het gaat om zo iets belachelijk dat ik er geen commentaar op gaf", aldus de burgemeester van Forli, Roberto Balzani, die overigens niet verwant is met de zakenman. Aurelio Regina, een nationaal afgevaardigde van Confindustria, noemde het voorstel "onverstandig". De Italiaanse partizanenorganisatie ANPI protesteerde eveneens. De organisatie wees erop dat 42 burgers op de luchthaven werden doodgeschoten door Duitse nazi's, bondgenoten van Mussolini, in 1944. Naar de letter van de Italiaanse wet is het uitdrukken van steun voor fascistische ideologie een misdrijf. Recentelijk nog brak controverse uit over een monument in een klein dorp in de Romeinse regio Lazio, gewijd aan de fascistische generaal Rodolfo Graziani. (Belga/MS)