Byzantium, Constantinopel, Istanbul,... allemaal namen voor een en dezelfde stad. Dit is de plaats waar twee verschillende werelden elkaar ontmoeten: Europa en Azie. En die combinatie lijkt nog wonderwel te werken ook.

Wat moet je zien?
Geschiedenis
Shopping
Aan tafel
After 8
Onderweg in de stad
Hoe geraak je er?

Istanbul is de enige stad ter wereld die gebouwd is op twee continenten. Beide worden door de 30 km lange Bosporus van elkaar gescheiden. De meeste toeristen bezoeken echter alleen maar het Europese deel, waar alle paleizen, moskeeën en andere toeristische attracties gelegen zijn. De Aziatische kant is op toeristisch vlak iets minder interessant, maar dat is absoluut geen reden om deze kant links te laten liggen.

Als je de imposante skyline van Istanbul aanschouwt, verdwijnt onmiddellijk de vraag waarom ze de bijnaam 'stad der Moskeeën' meekreeg. Je vindt er de Blauwe Moskee, de Moskee van Suleyman de Grote én de moeder van alle moskeeën, de Aya Sofia.

Maar de heiligste plaats in de Gouden Hoorn is Eyup. Hier liggen de stoffelijke overschotten opgebaard van Ayoub al-Ansari, een persoonlijke vriend van de profeet Mohammed. Deze plaats geniet eenzelfde belangrijkheid als Mekka, Medina en Jeruzalem.

Het Topkapi Paleis toont je hoe de sultans van het Osmaanse rijk leefden. De verschillende paleizen, versierd met prachtige tegels, tonen kunstwerken, sieraden, kaftans, porselein en andere bezittingen van de sultans. Maar de meeste bezoekers haasten zich traditioneel onmiddellijk naar de harem van het paleis. Het interieur is indrukwekkend en je krijgt er een beeld van hoe de sultan er met zijn soms wel 300 vrouwen leefde. Laat je fantasie de vrije loop!

Naast de vele monumenten, kan je in Istanbul ook exotische sferen opsnuiven. Daarvoor kan je naar de Bazaar, een overdekt doolhof met maar liefst 16 km aan winkelstraten. Hier worden duizenden leren, gouden en stoffen koopwaar aangeboden, met vooral aandacht voor dure tapijten, diamanten en kleurige kledij. De handelaars maken van het afdingen een heuse wedstrijd.

Byzantium, Constantinopel, Istanbul,... allemaal namen voor een en dezelfde stad. Dit is de plaats waar twee verschillende werelden elkaar ontmoeten: Europa en Azie. En die combinatie lijkt nog wonderwel te werken ook.Wat moet je zien?GeschiedenisShoppingAan tafelAfter 8Onderweg in de stadHoe geraak je er? Istanbul is de enige stad ter wereld die gebouwd is op twee continenten. Beide worden door de 30 km lange Bosporus van elkaar gescheiden. De meeste toeristen bezoeken echter alleen maar het Europese deel, waar alle paleizen, moskeeën en andere toeristische attracties gelegen zijn. De Aziatische kant is op toeristisch vlak iets minder interessant, maar dat is absoluut geen reden om deze kant links te laten liggen. Als je de imposante skyline van Istanbul aanschouwt, verdwijnt onmiddellijk de vraag waarom ze de bijnaam 'stad der Moskeeën' meekreeg. Je vindt er de Blauwe Moskee, de Moskee van Suleyman de Grote én de moeder van alle moskeeën, de Aya Sofia. Maar de heiligste plaats in de Gouden Hoorn is Eyup. Hier liggen de stoffelijke overschotten opgebaard van Ayoub al-Ansari, een persoonlijke vriend van de profeet Mohammed. Deze plaats geniet eenzelfde belangrijkheid als Mekka, Medina en Jeruzalem. Het Topkapi Paleis toont je hoe de sultans van het Osmaanse rijk leefden. De verschillende paleizen, versierd met prachtige tegels, tonen kunstwerken, sieraden, kaftans, porselein en andere bezittingen van de sultans. Maar de meeste bezoekers haasten zich traditioneel onmiddellijk naar de harem van het paleis. Het interieur is indrukwekkend en je krijgt er een beeld van hoe de sultan er met zijn soms wel 300 vrouwen leefde. Laat je fantasie de vrije loop! Naast de vele monumenten, kan je in Istanbul ook exotische sferen opsnuiven. Daarvoor kan je naar de Bazaar, een overdekt doolhof met maar liefst 16 km aan winkelstraten. Hier worden duizenden leren, gouden en stoffen koopwaar aangeboden, met vooral aandacht voor dure tapijten, diamanten en kleurige kledij. De handelaars maken van het afdingen een heuse wedstrijd.