Israëlische scheidingsmuur bedreigt Palestijns werelderfgoed

© Reuters

Het Palestijnse dorp Battir, tussen Jeruzalem en Bethlehem, heeft sinds kort een werelderfgoedsite. Maar met de geplande bouw van een nieuw stuk scheidingsmuur zit het geklemd tussen internationale erkenning en Israëls beleid op de Westelijke Jordaanoever.

De terrasbouw op de omringende heuvels van Battir en de open irrigatiekanalen met bronwater die de terrassen bevloeien, zijn al eeuwen in gebruik. Vorige maand riep Unesco het unieke landschap uit tot werelderfgoed. Het is na de Oude Stad van Jeruzalem de tweede Palestijnse site die deze vermelding krijgt.

De beslissing om Battir op de lijst van werelderfgoed te plaatsen valt nu Israël plannen heeft voor een nieuw stuk van haar scheidingsmuur aan de voet van de hellingen met terrasbouw. De muur zou door de gronden van het Palestijnse dorp lopen.

Volgens het Israëlische leger is de scheidingsmuur bedoeld om de spoorlijn aan de rand het gebied te beschermen. Militaire vertegenwoordigers verklaarden in 2011 aan het Israëlische Hooggerechtshof dat volgens hun informatie terreurorganisaties vanuit deze richting Israël proberen te infiltreren.

Campagne

De inwoners, die voor hun overleven afhankelijk zijn van de landbouw, voeren al jaren actie tegen de plannen. Ze vrezen dat de nieuwe 6 kilometer lange scheidingsmuur een hoge tol zal eisen, niet alleen voor het unieke landschap, maar ook voor hun manier van leven.

In de loop der jaren heeft hun campagne de steun gekregen van milieuorganisaties zoals Friends of the Earth in het Midden-Oosten. Minder evident misschien is dat ook een school uit het Israëlische nederzettingsblok Gush Etzion en de Israëlische Natuur- en Parkautoriteit (INPA) zich achter het protest schaarden.

In mei vorig jaar beval het Israëlische Hooggerechtshof de opschorting van de werken aan de muur in Battir, maar het is nog wachten op een definitief vonnis. Intussen hopen de actievoerders van het dorp en van Friends of the Earth dat de nieuwe status als werelderfgoed de beslissing van het hof zal beïnvloeden.

John Kerry

De aubergineplanten, druivelaars en olijfbomen in Battir zijn echter ook verstrengeld met het grotere Israëlisch-Palestijnse conflict. De werelderfgoednominatie werd ingediend met een spoedprocedure, vlak voor de deadline van dit jaar.

Ze had eigenlijk vorig jaar al kunnen gebeuren, maar toen heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dat volgens de Israëlische krant Haaretz verhinderd. De Palestijnse aanvraag werd toen in de koelkast gestopt om nieuwe vredesonderhandelingen mogelijk te maken.

Volgens het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an maakte het schrappen van Battirs nominatie deel uit van een akkoord waarbij Israël in ruil een team van Unesco zou toelaten om de Oude Stad van Jeruzalem, die andere Palestijnse werelderfgoedsite, te onderzoeken.

Israëls imago

Ondanks de erkenning van Battir wil het Israëlische ministerie van Defensie doorgaan met zijn plannen voor de scheidingsmuur. “De muur zal worden gebouwd zonder schade aan te richten aan de natuurlijke rijkdom. Er zullen geen terrassen worden vernield of irrigatiesystemen beschadigd”, meldt het ministerie.

En het ziet er niet naar uit dat de erkenning als werelderfgoed een aanzienlijke impact zal hebben op het oordeel het Hooggerechtshof. “Het zou me verbazen als het hof op grond hiervan de bouw van de muur in Battir categorisch zou afwijzen”, verklaart analist Ofer Zalzberg van International Crisis Group.

“Het lijkt me niet goed voor het imago van Israël om werelderfgoedsites te vernietigen”, zegt Nader al-Khateeb, een Palestijnse directeur van Friends of the Earth.

Op andere plaatsen doet Israël al veel ergere dingen in de ogen van de internationale gemeenschap, denkt Zalzberg. Een Israëlische beslissing om door te gaan met de scheidingsmuur in Battir, dus tegen het VN-agentschap in, zou onderdeel kunnen zijn van een trend waarbij Israël Unesco nog meer met de rug tegen de muur zet als het gaat over het beheer van sites, mogelijk ook in Jeruzalem.

Uit de zittingen van het Hooggerechtshof valt af te leiden dat de muur er uiteindelijk wel zal komen. Er werd al gekeken naar manieren om de schade aan de terrassen te beperken, bijvoorbeeld door een van treinsporen te verleggen, en door de boeren uit Battir toegang te verschaffen door poorten in de muur.

Battir is mogelijk niet het eerste en laatste geval. Minstens twee sites die de Palestijnen hebben voorgesteld als werelderfgoed zouden mogelijk overlappen met de route die Israël voor zijn scheidingsmuur heeft uitgestippeld. Het gaat om het bos van Umm Al-Rihan (waar de muur al gebouwd is) en El-Bariyah, ook bekend als de woestijn van Judea. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content