Israël restaureert antieke stad Avdat

Avdat ligt in Negev woestijn en behoorde tussen de eerste voor en de zevende eeuw na Christus tot een uitgebreid wierookhandelsnetwerk opgezet door de Nabateërs . Deze Nabateërs, die we vooral kennen als de stichters van de woestijnstad Petra in Jordanië, bouwden verschillende steden in Jordanië, Israël, Saoedi-Arabië en Syrië. Tussen die steden liepen karavaanroutes waarlangs vooral wierook werd vervoerd en verhandeld. Petra en Avdat waren de twee belangrijkste steden aan de route.

Begraven in plaats van cremeren

Wierook werd in die tijd door veel volkeren gebruikt bij allerlei rituelen. Vooral de Romeinen waren grootverbruikers van wierook. Ze benutten wierook om de onaangename geur tijdens crematies te verdrijven.

Toen de Romeinen zich bekeerden tot het Christendom en de doden niet langer gecremeerd, maar begraven werden hadden ze de wierook niet meer nodig. Het handelsnetwerk raakte in verval en de bewoners van Avdat gingen zich richten op landbouw. Door hun ingenieuze irrigatiesysteem slaagden de Nabateërs er zelfs in druiven voor wijn in de woestijn te verbouwen. De wijnpers die ze gebruikten is tegenwoordig nog altijd te zien.

Vandalisme

In de vijfde eeuw werd Avdat getroffen door een aardbeving, maar daarna opnieuw opgebouwd. Een aardbeving in de 7e eeuw betekende het einde van de stad. Daarna woonden er nooit meer mensen, toch valt er nog altijd het nodige te zien.

Zo staan er nog resten van huizen, een acropolis, een Nabatese tempel, een Romeins militair kamp en een Byzantijnse kerk met marmeren graven met leesbare Griekse opschriften. Helaas richtten vandalen in 2009 veel schade aan in Avdat: ze duwden pilaren om, gooiden stenen kapot en bespoten muren met graffiti.

Deze schade is nu allemaal hersteld en volgens lokale archeologen is de site mooier dan ooit tevoren.

Werd Mohammed in Avdat geboren?

Avdat kwam onlangs ook nog op een andere manier in het nieuws. De Britse schrijver Tom Holland beweerde in zijn boek In the Shadow of the Sword (in het Nederlands vertaald als Het vierde beest. God, de strijd om de wereldmacht en het einde van de oudheid) dat het best zo zou kunnen zijn dat de profeet Mohammed niet in Mekka, maar in Avdat geboren werd. Het leverde hem veel kritiek van wetenschappers en doodsbedreigingen op.

De historische stad en Unesco site Avdat maakt deel uit van Avdat National Park zodat u een bezoek aan de ruïnes kunt combineren met wandelingen door de natuur. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content