Is jullie reis mooi of subliem

© iStockPhotos

Knack Weekend gaat de filosofische toer op. Wanneer we op reis gaan gebruiken we vaak het woord ‘subliem’ om aan te duiden hoe mooi we iets vonden. We vergeten daarbij vaak dat de woorden ‘mooi’ en ‘subliem’ een heel andere betekenis hebben. Wat is dat verschil precies?

Schoonheid

Iedereen is bekend met de schoonheid van reizen. Of het nu in natuur of cultuur is, mensen zoeken in hun dagelijkse leven steeds naar het mooie en op reis doen we dat zelfs nog meer. Een foto van een prachtig hagelwit strand of een mooi gebouw kan ons al de halve wereldbol doen rondreizen om die foto zelf te gaan maken. In het algemeen kunnen we stellen dat schoonheid ons als toerist een rustgevend gevoel geeft.

De filosoof Immanuel Kant had een theorie over schoonheid. Hij onderscheidt ‘schoonheid’ en ‘het aangename’. Als ik het standbeeld van David door Michelangelo omschrijf als aangenaam, dan zeg ik niet dat u het graag zal zien. Als ik echter iets omschrijf als prachtig dan geloof ik dat iedereen daar hetzelfde over denkt.

Subliem

Het ‘sublieme’ overtuigt ons ook om een reisbestemming te verkennen, maar op een andere manier. Meer dan 300 jaar geleden werden ‘subliem en reizen’ al erkend als partners. Verschillende Britse toeristen waren op het eind van de 17de eeuw zo ontroerd door het uitzicht op de Alpen, dat zij er het woord subliem aan gaven.

De Engelse criticaster John Dennis schreef ooit : “Het plezier dat afkomstig is van het sublieme is nog donkerder en overweldigender dan de schoonheid van iets. “

In een notendop is een sublieme bestemming uiteraard prachtig. Wat is uw meest sublieme of mooiste reiservaring?

Bron : Lonely Planet/Marion Coen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content