Inwoners Barcelona komen in opstand tegen toeristen

© AFP

Nachtelijk lawaai, illegale feesten en huurprijzen die de pan uitrijzen: de inwoners van de wijk Barceloneta zijn de toeristen die zich misdragen meer dan beu.

Barcelona telt ongeveer 1,6 miljoen inwoners, maar krijgt jaarlijks naar schatting 27 miljoen toeristen over de vloer. Dat hoeft niet per definitie een probleem te zijn, maar wordt het wel wanneer het toerisme zich concentreert in enkele wijken en het ten koste gaat van het geluk van de eigen inwoners.

En dat is in het bijzonder in de wijk Barceloneta het geval. Vroeger was dit een rustige visserswijk, maar dat veranderde toen heel Barcelona gerenoveerd werd ter ere van de Olympische Spelen in 1992. Barceloneta werd vanaf dat moment een populaire strandbestemming in de stad.

Toeristen maken kapot wat ze aantrekkelijk vinden

Toch wist de wijk zijn authentieke karakter te bewaren: smalle straten, kleine huizen en drogende was aan de balkonnetjes. En precies daar houden toeristen van: de unieke atmosfeer en de locale cultuur.

Maar diezelde toeristen vernietigen nu wat een stad aantrekkelijk voor ze maakt. Dubieuze ondernemers in de toeristische sector parkeren massa’s toeristen in goedkope, niet geregisteerde huurflats midden in de wijk met als gevolg dat veel van de oorspronkelijke bewoners Barceloneta moeten verlaten omdat ze de huurprijzen niet meer op kunnen brengen.

Voor degenen die achterblijven verandert het hele dagelijkse leven omdat ze iedere nacht geconfronteerd worden met illegale feesten en dronken en schreeuwende toeristen op straat. Dat vertelt de 59-jarige Manel Serrano in The Local. De druppel die de emmer deed overlopen was een paar Italiaanse toeristen die een paar uur lang naakt door de straten liepen. Reden voor de bewoners om met spandoeken de straat op te gaan.

Corrupte politici

Het gemeentebestuur ziet het probleem en heeft de controle op het illegaal verhuren van appartementen opgekrikt, maar corrupte lokale politici hebben het probleem voor een groot deel zelf veroorzaakt.

De ecomische crisis en de ineenstorting van de bouwsector in Spanje hebben er bovendien voor gezorgd dat Barcelona te veel is gaan steunen op de dienstensector en in het bijzonder op de toeristische industrie.

Barcelona terugwinnen

Natuurlijk is het uitbannen van het toerisme niet de oplossing: het grootste deel van de toeristen misdraagt zich niet en twaalf procent van de economie van Barcelona steunt op de reissector. Wel zouden de toeristen meer verspreid moeten worden over de hele stad, maar willen de inwoners vooral hun democratische rechten terug krijgen, schrijft de Guardian.

Het platform Guanyem Barcelona (Laten we Barcelona terugwinnen) strijdt precies daarvoor. Deze beweging, bestaande uit inwoners, leden van sociale en politieke organisaties, professionals en academici, wil ervoor zorgen dat de uit de hand gelopen vrije markt uit Barcelona verdwijnt, dat de bewoners weer gehoord worden en de groep bindt de strijd aan met politici die het toestaan dat bewoners hun huizen moeten verlaten ten gunste van speculerende ondernemers.

Met dit ambitieuze progamma hopen ze in 2015 de gemeenteraadsverkiezingen in Barcelona te winnen. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content