Insidertips van Scandinavië-specialisten
De Belgische touroperator Nordic is gespecialiseerd in reizen naar Scandinavië. Alle medewerkers zijn gegrepen door de Scandinavische microbe en geven ons een schat aan insidertips voor reizigers die naar het noorden af willen reizen.
Wat trekt jullie zo aan in Scandinavië?
Als medewerkers van Nordic kunnen we allen zeggen dat we de Scandinavische microbe te pakken hebben. Dat omwille van de indrukwekkende en uitgestrekte natuur die er nog steeds heerst. De inwoners leven er ook op het ritme van de natuur. Ze voelen een grote connectie met al wat het te bieden heeft.
Een tweede troef is de rust die in de Scandinavische landen te vinden is, in tegenstelling tot het zuiden van Europa, waar drukte en massatoerisme vaak allesoverheersend zijn. Bovendien hebben de mensen uit het Noorden nog een heerlijke eerlijkheid over zich die wij al bijna voor onmogelijk achten. Een geparkeerde auto zonder dicht te klikken achterlaten of een hotelkamer zonder kluis en zonder sleutel op de deur. Dat kennen wij eigenlijk niet meer en in Scandinavië is dat de gewoonte.
Kan je wat verschillen tussen de Scandinavische landen noemen?
Er zijn heel wat verschillen tussen de Scandinavische landen op te noemen. Terwijl IJsland het land van ijs en vuur is waar geisers, lavavelden en imposante watervallen het landschap vormen, biedt Noorwegen adembenemende panorama’s van fjorden met achterliggende besneeuwde bergtoppen.
Finland en Zweden kunnen bekoren met heel wat cultuur. De Zweedse smaaktoetsen, de architectuur, de mooiste hoofdstad van Scandinavië – Stockholm -, anderhalf miljoen sauna’s in Finland én dat gecombineerd met de prachtige merengebieden die overgaan in een haast onbegrensde open ruimte, Lapland, maakt de variatie oneindig en interessant.
Hoe kies je als toerist de juiste bestemming in Scandinavië? Welk soort toerist past het beste in welk land?
Noorwegen: de avonturier. Voor wie om elke bocht iets nieuws wil zien en continu verrast wil worden is Noorwegen het land bij uitstek! Noorwegen biedt een sterk gevarieerd natuurlandschap. Je krijgt zowel diepblauwe fjorden, ruwe berggebieden, idyllische stranden en kustdorpen, een uniek gletsjergebied als oneindige vlaktes te zien.
Finland: de levensgenieter. Wegdromen tussen duizend meren en uitblazen tussen bossen en rivieren en daarna genieten in een warme sauna in combinatie met een sfeervolle barbecue aan het water. Die ervaring kan eventueel nog aangevuld worden met een bezoek aan gezellige havensteden en restaurants waar je culinair verwend wordt.
Lees ook: Deze plaatsen moet je zien in Finland p>
IJsland: de ontdekkingsreiziger. Wilt je écht in een andere wereld terechtkomen? Dan is IJsland jouw bestemming. In het land van sagen en legendes met een onbekende imposante natuurpracht leven de bewoners op het ritme van de natuur. Ze verwelkomen je op afgelegen boerderijen van waaruit je duizenden watervallen, vulkanisch gesteente, verlaten kusten, zwarte stranden, geisers en warme bronnen kunt bewonderen. IJsland is werkelijk uniek in de letterlijke zin van het woord.
Zweden: de fijnproever. Zweden is het Frankrijk van Scandinavië. Ontdek artisanale markten, de geweldige Zweedse keuken, kleurrijke dorpen, prachtige kusten, uitgestrekte meren en eeuwenoude bossen, maar ook cultuur en design. Wil je wildlife spotten? Dan is Zweden de uitgelezen plek. Ga logeren in een berenkijkhut of trek er in een kano op uit op zoek naar bevers. Daarnaast kan je ook prachtig wandelen door berggebieden. Zweden heeft het allemaal.
Wat zijn volgens jullie de hoogtepunten of juist minder, bekende maar bijzondere plaatsen in ieder land?
Noorwegen is zo groot en zo gevarieerd qua natuur dat je kan spreken van een aaneenschakeling van hoogtepunten. Als we toch een paar aanraders moeten noemen: het betoverende meer van Stryn nabij de Nordfjord, de uitgestrekte Hardangervidda hoogvlakte en de rust en de stilte tussen de hoge bergen van het Jotunheimen Nationaal Park. De eilanden Senja, Vesterålen en Lofoten in het hoge noorden vormen mee de grillige ruggengraat van de Noorse kust en zijn zowel in de zomer als de winter echte topbestemmingen.
In Zweden noemen we als eerste het gezellig Småland. De natuur in Småland kenmerkt zich door uitgestrekte bosgebieden onderbroken door kalme meren en kleurrijke dorpjes. Het is de thuisbasis van Astrid Lindgren’s Pippi Langkous en mede daarom een geliefd vakantieoord voor veel gezinnen. Je kan er terecht voor talloze outdoor activiteiten.
Oulanka, de laatste echte wildernis van Europa, ligt in het hart van Finland en is ongetwijfeld een hoogtepunt. Het nationaal park is vooral gekend omwille van de woeste Oulankajoki rivier die diepe kloven maakt in de roodbruine rotsen. Op zoek naar een uitdaging? Dan is raften de ideale optie.
IJsland kan beschouwd worden als een groot natuurpark. Overal waar je gaat en staat is het mooi en anders. Enkele namen opnoemen van niet te missen plaatsen of fenomenen zou afbreuk doen aan de plaatsen die we niet vernoemen. De kunst is om zoveel mogelijk aspecten van het eiland te ontdekken op locaties die nog niet gekend zijn en ze samen met de niet te vermijden toeristische plaatsen te combineren tot een evenwichtig programma.
Lees ook: 50 plaatsen die je moet zien in Scandinavië p>
IJsland is de laatste jaren razend populair. Hoe vind je toch nog plekjes waar het rustig is?
IJsland is inderdaad populairder geworden, maar in vergelijking met de toeristische bestemmingen in het zuiden van Europa is dat relatief te noemen. Een aantal locaties op het eiland wordt effectief door iedereen bezocht omdat ze door de jaren heen enorm werden gepromoot door de IJslandse toeristische diensten. Telkens wanneer een artikel verscheen over IJsland ging het over de geisers, de watervallen in het zuiden, Jökulsárlón (het ijsmeer),…
Het resultaat is dat toeristen vooral, en bijna uitsluitend, naar die plaatsen trekken waardoor de indruk wordt gewekt dat IJsland een drukke bestemming is geworden. Maar IJsland is groot en veel meer dan het handvol locaties die altijd opduiken in magazines en fotoreportages. Er zijn naast het toeristische ‘pad’ nog talloze onbekende plaatsen van buitenaardse schoonheid en nog zeer veel gebieden waar men de beruchte IJslandse eenzaamheid kan proeven, maar ze worden niet gepromoot. Dat zorgt ervoor dat het toerisme in hoofdzaak ‘geleid’ wordt langs de reeds gekende hoogtepunten. Op die manier probeert men alles onder controle te houden en de noodzakelijke, maar dure, infrastructuur om de natuur te beschermen vooral daar verder uit te bouwen.
De andere plaatsen blijven uiteraard vrij te bezoeken, maar door er niet wereldwijd op te focussen, houdt men het geheel in balans. Een visie die we delen en misschien zelfs nog verder zouden uitdiepen om de mooie, maar kwetsbare natuur te beschermen zonder ze volledig af te schermen.
Door onze jarenlange ervaring kennen we het eiland door en door. Het maakt het mogelijk om programma’s te ontwikkelen waarbij naast de absolute klassiekers vooral onbekende toppers en wandelingen worden opgenomen, rekening houdend met het seizoen en het profiel van de klant.
Scandinavië lijkt me bij uitstek geschikt om te kamperen? Is dat zo en hoe pak je dat het beste aan?
Kamperen in de Scandinavische landen is een hele leuke manier van reizen, vooral omdat het veel vrijheid geeft. Op basis van het in de grondwet ingeschreven ‘Allemansrecht’ mag je in principe overal vrij kamperen. Met een tent is dat geen probleem, maar met een mobilhome of caravan is het niet altijd mogelijk omdat je niet zomaar overal vrij mag parkeren en de nacht mag doorbrengen.
In Noorwegen vind je veel campings die vaak heel mooi liggen en meestal rustig zijn. Belangrijk om te weten is dat Noorwegen per mobilhome of caravan verkennen alleen interessant is als je er zelf een hebt. Ter plaatse huren is een zéér dure formule.
Ben je op zoek naar een goedkopere en toch comfortabele manier van reizen, dan is een verblijf in blokhutten/vakantiehuisjes een mooi alternatief. Je verblijft er een week of halve week, je reist van streek naar streek en kan zo al het wonderbaarlijke dat Scandinavië te bieden heeft op je eigen tempo verkennen.
Welke steden zouden jullie aanraden in Scandinavië?
Stockholm is zonder twijfel de meest sfeervolle en elegante stad van Scandinavië. De stad wordt ook wel ‘Schoonheid op het Water’ genoemd en is omgeven door een adembenemende archipel waar kanotochten en boottochten georganiseerd worden. De charmante kasseistraatjes en kleurrijke huizen bepalen het beeld. Het oude stadsgedeelte Gamla Stan met het Koninklijke paleis en de dom, het Vasamuseum en het openluchtmuseum Skansen spreken tot de verbeelding.
De vele winkels en restaurants in het nieuwe stadsdeel zijn dan weer het symbool van het moderne Stockholm. Ga zeker ook heerlijk lunchen aan de bruisende haven van de stad. Stockholm biedt eigenlijk oneindig veel mogelijkheden en bovendien zijn cultuur en natuur er mooi in evenwicht. Ook een aanrader is een wandeling of fietstocht door een van de vele parken aan het water of een stranddagje aan het Smedsuddsbadet.
Welke dieren kan je zoal tegenkomen in Scandinavië en op welke plaatsen heb je de meeste kans om ze te zien?
Zweden wordt ook wel het koninkrijk van de eland genoemd en heeft een rijke fauna en flora. Midden- en Noord-Zweden vormen de ideale bestemming voor wie op zoek is naar ongerepte natuur en een unieke fauna: beren, bevers, veelvraten, rendieren en elanden. Je voelt er het echte Scandinavië: ruw en uitgestrekt, avontuurlijk en ontspannend, verwelkomend…
Finland is nog niet echt ontdekt door toeristen en vormt dé ideale bestemming voor dierenliefhebbers en voor degenen die de natuur in zijn puurste vorm willen ervaren. Vooral in de oostelijke regio leven duizenden wilde dieren en vogels die je vooral tijdens de maanden mei tot en met september kan spotten. Tijdens een overnachting in een berenkijkhut bijvoorbeeld, kan je behalve bruine beren ook veelvraten, wolven of lynxen zien.
Overdag kom je wellicht het wilde bosrendier tegen, bij schemer komen elanden en bevers tevoorschijn. Wil je graag de zeldzame Saimaa zeehond zien, dan heb je de meeste kans tijdens de maand mei. Dan start namelijk hun ruiperiode, een proces dat versneld wordt bij contact met de lucht. Ze gaan daarom vaker op de rotsen liggen en dan heb je een grotere kans om ze te zien. Begin mei ontwaken beren uit hun winterslaap en start hun zoektocht naar eten. Het is indrukwekkend om ze te zien vechten om een lekkere maaltijd. Vanaf juli tot september stelen berenfamilies vaak de show.
In de zuivere en heldere wateren op en rond IJsland komt heel veel vis voor zoals zalm, forel, kabeljauw, heilbot en haring. Ook schaaldieren zoals kreeften, garnalen en mosselen. Het is een van de redenen waarom sportvissers van overal ter wereld naar IJsland komen en niet zelden een dure visvergunning kopen om hun geluk te beproeven. Een andere, veel grotere soort, is de walvis. Volgens wetenschappers zwemmen er zeventien verschillende soorten rond het eiland waaronder blauwe vinvissen, bultruggen en orka’s. En op bepaalde plaatsen langs de kust kan je ook zeehonden zien luieren.
Voor vogelliefhebbers is het eiland eveneens een paradijs. Honderden vogels waaronder zee-, waad- en watervogels kunnen gespot worden op rotsen, kliffen, meren en binnenzeeën (papegaaiduiker, goudplevier, noordse stern, alken, aalscholver, harlekijneend,…). Ook moeilijker te vinden roofvogels zoals zeearenden en giervalken kan je verspreid over het eiland in het vizier krijgen.
Onze exploratiereizen richting Spitsbergen en Groenland vervolledigen dit lijstje. Op en rond Groenland komen veel dieren voor. In de wateren rond het eiland leven ongeveer twintig soorten walvissen waaronder de blauwe vinvis. Regelmatig worden ook potvissen en tuimelaars gezien bij de kust. Zwanen, aalscholvers, gorzen, eidereenden en grote roofvogelsoorten vliegen boven het groene landschap, dat in de zomer gesierd wordt door 500 verschillende plantensoorten. Je kan er ook zeehonden, rendieren en muskusossen spotten. De ijsbeer wordt op Groenland helaas zelden gezien aan de westkust – wat toch een veel bezochte regio is – maar vaker aan de oostelijke en noordoostelijke kust.
Wat Spitsbergen betreft: dat is de grootste wildernis van Europa. Er zijn maar liefst zes nationale parken waar de dieren beschermd zijn. IJsberen zijn de voornaamste trekpleister van de archipel. Naast de ijsbeer komen er onder andere ook rendieren, poolvossen, walrussen, zeehonden en veel arctische vogelsoorten voor. De laatste paar jaar worden er ook steeds meer walvissen gezien.
Lees ook: Sovjetsfeertje op Spitsbergen p>
In de Scandinavische natuur staan vaak moderne en bijzondere bouwwerken ontworpen door architectenbureaus als Snøhetta. Kunnen jullie een paar mooie voorbeelden noemen?
Treehotel Zweden: Als je op zoek bent naar een bijzondere accommodatie, dan zit je bij het Treehotel in Zweden goed. Dat hotel ligt verborgen in de bossen van Harad. De vijf zeer verschillende accommodaties, allemaal architecturale hoogstandjes, zijn eco-vriendelijk en hebben een moderne inrichting. De kamers bieden bovendien een spectaculair uitzicht over het bos en het platteland.
Juvet Landscape Hotel: De benaming ‘landschaphotel’ verwijst naar het idee dat er voor de bouw volledig van het landschap gebruik is gemaakt. Architecten Jensen & Skodvin begonnen met het ontwerpen van zeven kamers, of eerder houten kubussen, die samensmelten met de natuur. De volledige breedte is gemaakt van glas waardoor je vanuit elke kubus een panoramisch uitzicht hebt zonder bij een andere kubus naar binnen te kunnen kijken. De kubussen zijn zo goed geïsoleerd dat je in pure stilte vertoeft.
Arctic Bath: Natuurliefhebbers die van een aparte ervaring houden, kunnen binnenkort terecht in het Arctic Bath hotel in Zweeds Lapland waarvan Nordic hoofdaandeelhouder is. Vanaf de herfst zullen toeristen kunnen logeren in een hotel midden in de Lule rivier. Tijdens de wintermaanden is de Lule rivier bevroren en zal het toekomstige hotel nabij het dorpje Harads ingesloten zijn door ijs. De rest van het jaar drijft de accommodatie op het water. Het kleinschalige hotel met zes ruime kamers wordt opgetrokken uit hout en zal gebouwd worden in een minimalistische stijl. In het midden van het ronde gebouw bevindt zich een fantastisch openluchtbad. Gasten zullen eveneens kunnen gebruikmaken van vier sauna’s, stoombad en zich laten verwennen met een massage of gelaatsbehandeling.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Stegastein uitkijkpunt Aurlandsvegen: De Aurlandsvegen – ook vaak ‘sneeuwweg’ genoemd – brengt je naar enorme hoogten. Boven de Aurlandsfjord slingert de weg naar boven naar een mooi bergplateau. Maak vooral een stop bij Stegastein – een duizelingwekkend uitkijkpunt op een architectonisch vormgegeven uitzichtplatform. Stegastein is een opmerkelijk uitkijkpunt, op 650 meter boven het Aurlandsfjord en met 30 meter boven een steile helling een attractie op zich. Het uitzicht is bovendien adembenemend. Stegastein is onderdeel van de National Tourist Routes, die het beste van de Noorse natuur, architectuur en kunst met elkaar verbinden.
Ureddplassen Toilet: Dit bijzondere toilet in het midden van de Noorse natuur is een ontwerp van de architecten Justine Haugen en Dan Zodar. Het openbare toilet staat op het puntje van een fjord aan de Scandinavische westkust, waardoor je uitkijkt over de zee. Je hebt vanuit het kleinste kamertje zicht op de besneeuwde toppen van de Lofoten of je kan ze bewonderen vanaf één van de marmeren bankjes in de wachtrij voor het toilet. Via een trapje kan je kustlijn van nog dichterbij zien.
Lees ook: Is dit het mooiste toilet ter wereld? p>
Behalve een openbaar toilet is Ureddplassen ook een gedenkplaats voor de 42 mannen die in februari 1943 omkwamen toen een onderzeeër van de Royal Norwegian Navy ontplofte door een Duitse mijn. Een monument dat daaraan herinnert werd in 1987 ingehuldigd en kreeg nu een nieuwe marmeren steen.
Scandinavië staat bekend als een dure bestemming. Hebben jullie tips om een reis betaalbaar te houden?
Dat Scandinavië en bij uitstek Zweden, Noorwegen en IJsland dure bestemmingen zijn, kan niet ontkend worden. Toch zijn er manieren om de reis betaalbaar te houden. Ga uitgebreid lunchen – er zijn heel wat budgetvriendelijke en lekkere lunchmogelijkheden – en dineer beperkter. Je kan bijvoorbeeld worstjes grillen of hot dogs maken op een van de vele grillplaatsen die Scandinavië rijk is.
Frisdrank en alcohol worden als luxeproducten aanzien wat ze erg duur maken. Maar van een koffie kan je dan weer lang (na)genieten. Je betaalt namelijk eenmalig en kan nadien naar eigen zin bijvullen.
De voornaamste tip die we hier willen meegeven: verblijf in blokhutten. Ze zijn uiterst gezellig en geeft je de mogelijkheid je reis op eigen tempo te maken. Bovendien kan je zelf koken en experimenteren met de lokale ingrediënten wat de ervaring niet alleen rijker maar ook budgetvriendelijker maakt. Reis je per ferry? Dan kan je gerust van thuis uit je beste fles uit de kelder halen om ze op je bestemming op een zomers terras te kraken. Zo kan een mooie vakantie in het noorden volgens ieders budget.
Jullie zijn de enige ‘international representative’ voor de Hurtigruten? Wat houdt dat precies in?
Vrij vertaald betekent Hurtigruten ‘snelle route’. Het betreft de postboten die tussen Bergen en Kirkenes varen langs de adembenemende Noorse kust. De schepen zijn dé levensader van de brede regio. Maar ook toeristen maken dankbaar gebruik van de verbinding die zo langs spectaculair natuurschoon vaart. Onderweg wordt er halt gehouden in tal van havens: noordwaarts in 34 havens op zeven dagen tijd, zuidwaarts in 33 havens op zes dagen tijd. Het schip legt daarbij meer dan 2500 zeemijlen af.
Een van de vele hoogtepunten onderweg is zonder twijfel de Lofoten. Die eilandengroep is het hele jaar door een ferme aanrader. Je geniet er van de scherenkust, de fjorden, het unieke lichtspel, de authentieke sfeer en de eindeloze rust. Verder wordt er ook halt gehouden in havensteden als Ålesund, Molde, Trondheim en het arctische Tromsø. De Poolcirkel wordt gepasseerd en je passeert de Noordkaap op weg naar Kirkenes.
Een reis met Hurtigruten brengt je heel dicht bij de oorspronkelijke schoonheid van Noorwegen en bevaart waterwegen die slechts zelden op de vaarroute van andere aanbieders liggen. De klassieke Hurtigruten zeereis duurt twaalf dagen en brengt je van het culturele centrum Bergen naar Kirkenes en weer terug. Als kortere alternatieven bieden zich de route Bergen – Kirkenes in noordelijke richting, en de route Kirkenes – Bergen in zuidelijke richting aan.
Wat maakt de Lofoten zo bijzonder?
De eilandenarchipel Lofoten behoort tot één van de topbestemmingen in Noorwegen, zowel in de zomer als in de winter. Deze parel ligt in het hoge noorden, net boven de poolcirkel en is omgeven door de Atlantische Oceaan.
Parelwitte stranden contrasteren sterk met de ruige, steile en spitse bergtoppen. Er is steeds een bijzondere lichtinval die menig schilder naar daar heeft gelokt. De tradities van visserij zijn nog sterk aanwezig, getuige de alom aanwezige droogrekken met stokvis.
Lees ook: Retourtje Lofoten p>
Een populaire manier van logeren is een verblijf van een paar dagen in een rorbu. Die typische vissershuisjes, vaak op palen gebouwd boven water, zijn veelal authentiek en gerenoveerd naar een moderne standaard en bieden een comfortabel en uniek verblijf.
Tot slot: kunnen jullie nog iets vertellen over jullie eigen reizen?
Bij Nordic trachten we onze klanten ervoor te behoeden om te veel te willen zien of doen op een te korte tijd. We willen voorkomen dat ze dagelijks heel veel tijd in de auto doorbrengen om vervolgens snel een van de hoogtepunten te bezichtigen en dan weer door te reizen. Mensen worden ertoe gestuurd voldoende tijd te nemen om de natuur in te trekken en de échte sfeer van het land op te snuiven in al haar facetten.
Lees ook: Noorwegen wil minder en tragere toeristen p>
Bovendien geven we onze klanten een goudmijn aan informatie mee. We spenderen veel energie aan de reisdocumenten, omdat we het belangrijk vinden dat deze zo volledig mogelijk worden samengesteld. De klanten krijgen van elke regio van een land een zelfgeschreven reisgids of routeboek mee. Die informatiegidsen updaten we tweejaarlijks.
Door de jaren heen konden we aan de hand van prospectiereizen, klantenervaringen en eigen reizen een enorme hoeveelheid aan informatie verzamelen. Er staan heel wat wandelingen in uitgeschreven, alsook te boeken activiteiten of uitstappen. Ook stadplannetjes en stafkaarten zijn erin terug te vinden. Kortom willen we onze klanten een mooie reis bezorgen waarin ze de hoogtepunten van Scandinavië te zien krijgen, zonder ze enkel de grootste toeristische trekpleisters voor te schotelen. Er zijn nog zoveel mooie parels te bewonderen die niet in alle reisgids beschreven staan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier