Indiase liefde staat centraal op Europalia

© Ravi Argawal

Europalia staat dit jaar in het teken van gastland India, met heel wat evenementen op het programma om het land beter te leren kennen.

De hoofdtentoonstellingen “India belichaamd” en “Indomania” focussen op de rol van het lichaam en op de westerse fascinatie voor het land. Dat werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Europalia loopt van 4 oktober tot 26 januari in heel België.

India belichaamd
In de tentoonstelling “India belichaamd” komen alle facetten van het lichaam in de Indiase kunst aan bod. Een moeilijk thema, gezien de omstandigheden waarmee vrouwen in India tegenwoordig te maken krijgen.

“Natuurlijk willen wij die situatie niet negeren”, zegt de Indiase curator Naman P. Ahuja. “Alle bekommernissen rond het lichaam worden subtiel toegelicht in de tentoonstelling.”

In acht thema’s wordt getoond hoe het lichaam doorheen de tijden waarden, vragen en aspiraties uitdrukt. Een geheel van 300 meesterwerken uit 50 Indiase musea moeten de diversiteit van die Indiase kunst weerspiegelen, met onder meer nooit eerder gepubliceerde werken als Chola-bronzen uit Tanjore.

India fascineert
Een andere belangrijke tentoonstelling is “Indomania”, waarbij de westerse fascinatie voor het land centraal staat. “De tentoonstelling weerspiegelt waar Europalia voor staat”, zegt curator Dirk Vermaelen. “Ze toont hoe westerse kunstenaars zich vanaf de zestiende eeuw tot nu hebben laten inspireren door India.”

Naast de twee focustentoonstellingen worden er nog heel wat andere evenementen rond India georganiseerd. Meer informatie daarover is te vinden op de website www.europalia.eu. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content