In twee dagen tijd de Ardennen bezoeken met de familie

© Ardennes-Etape

Even genoeg van het werk, rust nodig, zin om met de familie tijd door te brengen? Dan is een weekendje Ardennen een goed idee! Twee dagen om optimaal te genieten van deze prachtige regio, dichtbij huis…volg de gids!

Vrijdagavond, we vertrekken! In de koffer: wandelschoenen, regenjas, zwemkleding en de favoriete knuffel van de kleinste. Op naar Malmedy, een klein stadje in het hart van de Belgische Ardennen en slechts 1u30 vanaf Brussel. Rijden maar!

De landschappen worden steeds heuvelachtiger. Aan het einde van een kronkelig plattelandsweggetje, langs diverse typische Ardense dorpjes, komt er een vakantiehuis tevoorschijn. Een kleine chalet, volledig van hout, en een grote tuin die eindigt aan de bosrand. Eerste indruk: prachtig!

In twee dagen tijd de Ardennen bezoeken met de familie
© Ardennes-Etape

Nog maar net de auto geparkeerd…en de kinderen zijn al op ontdekkingstocht door het vakantiehuis. Zeer gezellig ingericht. Woonkamer, keuken, slaapkamers, speelkamer en jacuzzi! Gelukkig zit de zwemkleding in de koffer. Met een kop koffie en een warme chocolademelk in de handen, is de tijd aangekomen om over het programma van het weekend na te denken. Hoe uitrusten, ontdekken, frisse lucht scheppen en de kinderwensen combineren? De Gids Ardennes-Pass*, een geschenk van Ardennes-Etape, een organisatie die vakantiehuizen in de Ardennen verhuurt, gaat dit probleem op kunnen lossen.

In twee dagen tijd de Ardennen bezoeken met de familie
© Ardennes-Etape

Dag 1: een zaterdag met natuur en cultuur

Een ochtend in de bossen

De Oostkantons bieden vele wandelmogelijkheden. Van een gevorderde wandelaar tot een familie met een kinderwagen…alles is mogelijk!

Na een heerlijk en goed vullend ontbijt, dankzij de warme croissants en de chocolade broodjes die papa bij de plaatselijke bakker heeft gehaald, is de complete familie, met wandelschoenen aan de voeten, klaar voor een ontdekkingstocht rondom het kasteel van Reinhardstein. De kinderen zijn oud genoeg om de wandeling van 7km aan te kunnen. De wandeltocht begint en samen volgen ze de groene rechthoek die de wandelroute aangeeft. Waterval, bos, uitzichtpunt over de vallei van de Warche, rotsen, houten bruggetjes…2u15 lopen en genieten van een andere omgeving!

In twee dagen tijd de Ardennen bezoeken met de familie
© Ardennes-Etape

De kinderen hebben zich prima vermaakt en profiteren tijdens het autoritje, onderweg naar Malmedy, om even een dutje te doen. De broodjes met echte Ardennen ham en kaas uit Malmedy geven aan iedereen weer voldoende energie.

Een culturele middag

Historische monumenten, winkels met lokale producten en cafeetjes omringen de straten van de stad Malmedy. Dichtbij de indrukwekkende kathedraal ligt het Malmundarium, een museum met exposities over carnaval of papier. Zeker een idee om met kinderen naartoe te gaan. Kleuren, folklore en carnavalmuziek: Malmedy in de maand februari bezoeken, betekent live de carnavalsfestiviteiten meemaken. Een geweldige ervaring voor de kinderen, die ondertussen hun buikje vullen met zoetigheden.

In twee dagen tijd de Ardennen bezoeken met de familie
© Ardennes-Etape

Na deze goed gevulde dag is het moeilijk kiezen tussen een gratineerde witlof uit de oven, een raclette, Luikse ballen, regionale gerechten of een lekkere makkelijke spaghetti met bolognaise om klaar te maken en te eten in het vakantiehuis.

21u30, de kinderen slapen heerlijk in hun bedje. Het is tijd om in de jacuzzi neer te strijken en deze dag af te sluiten met een romantisch avondje met z’n tweeën.

*De Gids Ardennes-Pass maakt het u gemakkelijk om activiteiten en wandelingen te plannen, een restaurant te kiezen of een artisanale markt te ontdekken in de Ardennen, niet uitmakend in welke regio je verblijft. Alle vakantiegangers die een Ardennes-Etape vakantiehuis reserveren krijgen de gids cadeau.

Dag 2 : Een knusse zondag

Uitslapen

In bed blijven tot 10u, een vers geperste sinaasappelsap op de bank in pyjama opdrinken, een paar baisers van Malmedy proeven,…simpelweg genieten! Ondertussen spelen de kinderen een potje tafeltennis. Baiser (=kus) is een lekkernij gemaakt van koek en botercrème en echt de moeite waard om eens uit te testen, vooral wanneer ze gemaakt zijn door bakker Dijan in Malmedy.

In twee dagen tijd de Ardennen bezoeken met de familie
© Ardennes-Etape

De kerk van het dorp luidt al twaalf keer. Tijd om de restjes van de maaltijd van gisteren op te eten of om een paar quiches met spekjes te halen bij de artisanale traiteur.

De koffer weer dicht, een dubbele check of de knuffel erin zit, kinderen in de auto…iedereen is klaar om nog een laatste tochtje te maken voordat ze het Ardense gebied moeten verlaten en naar huis te gaan.

Een middag in de buitenlucht

Voordat de dagelijkse routine en het werk weer beginnen, nog even naar het Natuurpark van de Hoge Venen. Uniek in België biedt dit natuurreservaat een prachtig landschap: veen, houten paden, bossen, heide…een plekje dat de moeite waard is. Het “Natuurpark van de Hoge Venen-Eifel” is ook zeker belangrijk om te bezoeken. Het wordt aangeraden om daar een kaart te vragen, voordat men het gebied van 4500 hectare betreedt.

Nadat de kinderen zich geamuseerd hebben op de houten paden, ontdekt de familie “Le Signal de Botrange”, het hoogste punt van België. Het ideale plekje voor een foto met de familie.

In twee dagen tijd de Ardennen bezoeken met de familie
© Ardennes-Etape

Het is bekend: de buitenlucht maakt hongerig! Stop zeker even bij Mont Rigi. Pannenkoeken, wafels of taarten, er is genoeg keus om de maag te vullen. De echte lekkerbekken kunnen ook kiezen voor een gastronomisch restaurant in de buurt. “La Menuiserie” en “Le Bistronome” staan bovenaan het lijstje!

De avond begint te vallen. Het is tijd om weer naar huis te gaan. Rust, ontdekken, buitenlucht: het is allemaal gelukt. De gehele familie vertrekt met leuke herinneringen, is uitgerust en klaar om de dagelijkse taken weer op te pakken.

In twee dagen tijd de Ardennen bezoeken met de familie
© Ardennes-Etape

In de praktijk

Ardennes-Etape, leider in het verhuur van vakantiehuizen in de Ardennen, biedt meer dan 1400 vakantiehuizen aan, verspreid over het Ardense gebied. Chalets, villa’s, kastelen, cottages, buitengewone huizen, …van 2 tot 60 personen,…dus eigenlijk voor ieder wat wils: families, koppels en vriendengroepen. Dankzij de Gids Ardennes-Pass, een cadeau bij iedere reservering, is het mogelijk om diverse activiteiten uit te stippelen voor twee of meerdere dagen in de Ardennen. Dinant, Namen, La Roche, Bouillon, Bastenaken,…iedere regio is de moeite waard. Een weekendje is dus zo gevuld!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content