In Oslo opent nieuw prestigieus museum voor moderne kunst

© Nic Lehoux

In Oslo is op 29 september het nieuwe Astrup Fearnley museum voor moderne kunst, ontworpen door architect Renzo Piano, geopend.

In Oslo is op 29 september het nieuwe Astrup Fearnley museum voor moderne kunst, ontworpen door architect Renzo Piano, geopend.

Het nieuwe museum wordt al bejubeld als een van de vooraanstaande nieuwe musea in de wereld. Gelegen op een gezichtsbepalende locatie aan de oever van de fjord en verdeeld in twee door het water gescheiden helften, is het museum een spectaculaire architectonische toevoeging aan de waterkant, opgebouwd uit hout en voorzien van een dramatisch dubbel gebogen glazen dak.

Het badstrand en de beeldentuin van het museum strekken zich uit langs de oevers van de fjord. Renzo Piano heeft ook een uitkijktoren ontworpen die een mooi uitzicht op Oslo biedt.

Het museum beslaat een gebied van 7.000 vierkante meter op een landtong van het nieuwe kustdistrict van Tjuvholmen en wordt omringd door veel nieuwe galerieën, restaurants en een hotel.

De collectie van het museum omvat moderne Noorse werken, maar ook internationaal werk van onder andere Jeff Koons, Damien Hirst, Olafur Eliasson, Richard Prince, Cindy Sherman en Cai Guo-Qiang.

De architectect: Renzo Piano

Renzo Piano is een van ’s werelds toonaangevende architecten, het best bekend vanwege zijn werk met Richard Rogers aan het Centre Pompidou in Parijs, het Beyeler Museum in Basel en de uitbreiding van de Morgan Library, New York.

Zijn nieuwe bouwwerk in Londen, de Shard, is al uitgegroeid tot een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content