In Londen opent expositie over Muhammad Ali

© Belga

I am the greatest“, een expositie over het leven van Muhammad Ali brengt in de O2 Arena in Londen een ode aan één van de grootste boksers in de geschiedenis.

Bokshandschoenen, medailles, laarzen, foto’s, tot zelfs delen van het huis van de ouders van Ali, allemaal kunnen ze tot eind augustus door nieuwsgierigen worden bewonderd.

De tentoonstelling geeft de bezoekers niet enkel een kijk in de sportieve carrière van Ali, bij de eeuwwisseling in tal van polls tot “Sportman van de Eeuw” verkozen, ook de jeugd van de bokser en zijn toetreding tot de mythe worden belicht. Eén van de honderdtal stukken die worden tentoongesteld, is een jas van Ali die hij voor de start van één van zijn kampen heeft gedragen, met als opschrift zijn mantra “Move like a butterfly, sting like a bee.” Een andere met edelstenen bezette boksjas kreeg Ali van Elvis Presley cadeau.

Andere items uit de collectie zijn schoolrapporten, een deur van het huis waar Ali zijn jeugd doorbracht en medailles die de bokser won tijdens de Olympische Spelen in 1960. De stukken uit zijn jeugd en vroege loopbaan staan allemaal nog op naam van Cassius Clay. In 1975 bekeerde de bokser zich tot de islam en veranderde hij zijn naam in Muhammad Ali.

Uitgespuwd in de VS

“We wilden alle aspecten van zijn persoonlijkheid weergeven. De Britten hebben altijd al een speciale band met Ali gehad, en Ali heeft ook respect voor Groot-Brittannië. Toen hij in de Verenigde Staten uitgespuwd werd, wegens zijn standpunten over de Vietnamoorlog, waren het de Britten die hem begrepen en hem in hun hart sloten”, vertelt David Miller, de organisator van de tentoonstelling.

Miller toont trots de handschoenen die Ali droeg tijdens zijn nederlaag tegen Joe Frazier in 1971 in New York, “Het was zonder twijfel het belangrijkste sportevenement uit de geschiedenis. Voor het eerst namen twee onverslaanbare legendes het tegen elkaar op. De ene was de gevestigde waarde, terwijl de andere symbool stond voor de rebelse jeugd.”

De organisator hoopt dat Ali ondanks zijn ziekte (de 74-jarige oud-bokser lijdt al sinds 1984 aan de ziekte van Parkinson) toch naar de tentoonstelling zal komen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content