In Istanbul is de bouw van de megaluchthaven begonnen

© AFP

Istanbul zal ten laatste tegen 2018 over een derde internationale luchthaven beschikken. De megaluchthaven zal jaarlijks tot 150 miljoen passagiers afhandelen.

In Istanbul is met de eerste steenlegging in aanwezigheid van regeringsleider Recep Tayyip Erdogan officieel de bouw van de nieuwe megaluchthaven begonnen. Erdogan omschreef de luchthaven, die met een geplande capaciteit van 150 miljoen passagiers jaarlijks tot één van de grootste hubs van de wereld zal behoren, als een “monument van de overwinning”. De luchthaven zal duizenden mensen werk verschaffen.

Volgens mediaberichten zal de luchthaven eind 2018 opgeleverd worden. In de eerste fase, tegen 2017, zouden al 90 miljoen passagiers afgehandeld worden, vooraleer de luchthaven een jaar later zijn volle capaciteit bereikt. Ter vergelijking: op de drukste luchthaven van Europa, London Heathrow, werden vorig jaar 72,3 miljoen passagiers bediend, op de internationale luchthaven van Zaventem meer dan 19 miljoen.

Van de twee internationale luchthavens in Istanbul haalt Ataturk International aan de Europese kant een passagierscapaciteit van 37 miljoen, Sabiha Gokcen Airport aan de Aziatische kant handelt jaarlijks ongeveer 13 miljoen reizigers af.

Thuisbasis van Turkish Airlines

Met een bod van meer dan 22 miljard euro won een consortium van Turkse bedrijven in mei vorig jaar de aanbesteding van de constructie en exploitatie van de nieuwe luchthaven Istanbul Yeni Havalimani. Die zal als thuisbasis van de grootste luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines dienen.

De maatschappij is voor 49 procent eigendom van de staat en bouwt haar luchtvloot en het aantal bestemmingen in ijltempo op. Door de enorme bouwplannen moeten onder andere bosgebieden en waterlopen verdwijnen.

Megaprojecten

De nieuwe luchthaven behoort tot een reeks van megaprojecten, die in Turkije nog voor de 100ste verjaardag van de oprichting van de staat, in 2023, zullen verwezenlijkt worden.

Momenteel is een kanaal gelijklopend met de Bosporus gepland, die het drukke scheepvaartverkeer in de zee-engte tussen de Zee van Marmara en de Zwarte Zee moet ontzenuwen. Daarnaast zal een derde brug over de Bosporus gebouwd worden. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content