In Frankrijk is coronapas nu ook verplicht op café en restaurant

. © Getty Images

In Frankrijk is het voortaan ook bij een bezoek aan cafés en restaurants en bij lange trein- of busreizen verplicht om een coronapas voor te leggen.

Dat document is nodig om aan te tonen dat je gevaccineerd bent, negatief getest hebt, of hersteld bent van het coronavirus. Ook zijn zorgmedewerkers nu verplicht zich te laten vaccineren.

De omstreden ‘coronapasplicht’ en vaccinatieverplichting die maandag zijn ingegaan vormen een uitbreiding van de coronamaatregelen die eerder al van kracht waren. Zo was de coronapas al verplicht in musea, bioscopen en gelegenheden voor grote evenementen.

De voorbije weken is in Frankrijk massaal betoogd tegen de verstrenging. Maar het grondwettelijk hof gaf vrijdag groen licht, omdat de maatregelen de grondwet niet zouden schenden, maar een redelijk resultaat zijn van een noodzakelijke afweging tussen de volksgezondheid en de grondrechten.

Het hof torpedeerde toen wel de mogelijkheid dat zorgmedewerkers die weigeren zich te laten inenten en geen negatieve test willen tonen, kunnen worden ontslagen. Ze worden geschorst. De maatregelen gelden minstens tot 15 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content