In Flanders Fields Museum Ieper heropent deuren

In Flanders Fields in de Lakenhallen in Ieper heropent zijn deuren na 7 maanden van vernieuwing en renovatie.

In Flanders Fields in de Lakenhallen in Ieper heropent zijn deuren na 7 maanden van vernieuwing en renovatie.

Het museum trekt vooral de kaart van het landschap als laatste getuige van de Eerste Wereldoorlog.

“Vroeger kende 65 procent van de bezoekers nog de eerste generatie die de oorlog had meegemaakt. Nu is dat nog 40 procent, dus moet er ingezet worden op de veranderende generatie”, verduidelijkt coördinator Piet Chielens. Het landschap moet dienen als laatste getuige van de oorlog van ’14 – ’18.

Daarom kan je onder meer het Ieperse belfort voor het eerst beklimmen om greep te krijgen op die getuige. “Het moet dienen als een visuele prikkel, maar ook uitnodigen om de streek verder de exploreren.” Ook in het museum komt het landschapsgegeven terug, met veel kaarten en het deel ‘In Flanders Earth’ dat gebruik maakt van oude foto’s toegepast op Google Earth.

Om de bezoeker nog nauwer te betrekken wordt het grote verhaal verteld door verschillende personages die allen kleine verhalen vertellen doorheen de chronologische expositie. “De personages zijn aangepast aan de bezoeker. Het kan niet de bedoeling zijn dat een Australische bezoeker het oorlogspad volgt van een soldaat uit Middelkerke.”

Verder zijn er heel wat vernieuwingen. De ruimte is vooral aanzienlijk vergroot om de bezoekersmassa beter op te vangen. Opvallend is ook dat de soundtrack bij de expositie geschreven werd door Stuart Staples, frontman van Tindersticks. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content