In deze landen spreekt men het beste Engels

2207665

Uit de EF English Proficiency Index blijkt dat een goede Engelse taalvaardigheid en de welvaart in een land hand in hand gaan.

Uit de EF English Proficiency Index blijkt dat een goede Engelse taalvaardigheid en de welvaart in een land hand in hand gaan.

De EF English Proficiency Index (EPI) is de eerst internationale ranglijst voor Engelse taalvaardigheid wereldwijd. Tussen 2009 en 2012 werden 1,7 miljoen volwassenen uit 54 niet-Engelstalige landen onderworpen aan drie verschillende Engelse taaltoetsen.

Uit de ranglijst die op basis van deze testscores werd samengesteld, blijkt dat vooral Nederland en de Scandinavische landen hoog scoren. Onderaan de lijst staan landen als Saoedi-Arabië, Thailand en Libië.

Per land werd ook gekeken naar verschillen in taalvaardigheid tussen mannen en vrouwen, leeftijdscategorieën en beroepsgroepen. Opvallend is dat Nederland het enige land is waar mannen en vrouwen even goed Engels spreken. In vrijwel alle andere landen hebben vrouwen een voorsprong op de mannen.

Young professionals

De zogenoemde young professionals (25 tot 35 jaar) spreken van alle leeftijdsgroepen het beste Engels. En dus niet jongeren die net van school komen. “Young professionals hebben al een paar jaar werkervaring en ondervinden aan den lijve dat goed Engels hard nodig is om mee te kunnen komen. Het Engels spreken door jongeren die net van de middelbare school af zijn is daarentegen vaak nog niet van voldoende niveau voor een studie of carrière”, aldus Petra Cubretovic van EF Education First.

Bij de veertigplussers neemt de Engelse taalvaardigheid wereldwijd weer snel af. Deze generatie groeide op in een tijd waarin de Engelse taal op school en in het werk niet zo belangrijk was en heeft de jongere generaties nooit meer in kunnen halen.

Zowel individueel als op nationaal niveau is er een sterk verband tussen de Engelse taalvaardigheid en de welvaart. Op individueel niveau blijkt dat over het algemeen het inkomen stijgt naarmate de taalvaardigheid omhoog gaat.

Beroep en taalvaardigheid

Vooral beroepsgroepen met een sterke internationale focus spreken een goed woordje over de grens. Op 1 staat de reis- en toeristenbranche, op 2 de consulting en op 3 de telecommunicatie. Werknemers in sectoren die vooral nationaal opereren, zoals de publieke sector en de detailhandel, spreken het minst goed Engels. (MS)

De volledige lijst

1. Zweden

2. Denemarken

3. Nederland

4. Finland

5. Noorwegen

6. België

7. Oostenrijk

8. Hongarije

9. Duitsland

10. Polen

11. Tsjechië

12. Singapore

13. Maleisië

14. India

15. Zwitserland

16. Slowakije

17. Pakistan

18. Spanje

19. Portugal

20. Argentinië

21. Zuid-Korea

22. Japan

23. Frankrijk

24. Italië

25. Hong Kong

26. Uruguay

27. Indonesië

28. Iran

29. Rusland

30. Taiwan

31. Vietnam

32. Turkije

33. Peru

34. Costa Rica

35. Marokko

36. China

37. Qatar

38. Mexico

39. Chili

40. Venezuela

41. El Salvador

42. Syrië

43. Ecuador

44. Algerije

45. Koeweit

46. Brazilië

47. Guatemala

48. Egypte

49. Verenigde Arabische Emiraten

50. Colombia

51. Panama

52. Saoedi-Arabië

53. Thailand

54. Libië

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content