In de Oostvaardersplassen moeten bijna duizend edelherten afgemaakt worden

Horses in wetland in summer © Getty Images/iStockphoto

In het Nederlandse natuurreservaat Oostvaardersplassen moeten ruim 1.150 herten en paarden op de kortst mogelijke termijn weg.

Dat schrijft een commissie onder leiding van voormalig staatssecretaris Pieter van Geel in een advies dat is aangeboden aan de provincie Flevoland. Voor 980 edelherten die moeten verdwijnen, ziet men geen andere oplossing dan ze af te maken.

Mogelijk loopt het aantal dieren dat weg moet nog op, door de geboorte van jonge dieren dit voorjaar.

Het aantal grazers in de Oostvaardersplassen was vorig najaar opgelopen tot meer dan 5.000. Maar vele dieren stierven deze winter de hongerdood. Volgens de commissie-Van Geel zijn er echter nog te veel dieren en moet hun aantal ‘drastisch’ naar beneden, vanwege een aanpassing van het gebied en omdat de natuur tijd nodig heeft om zich te herstellen. In de toekomst zou er nog ruimte zijn voor zo’n 1.500 dieren, luidt het.

In de Oostvaardersplassen moeten bijna duizend edelherten afgemaakt worden
© Getty Images/iStockphoto

Voor heel wat paarden en herten betekent dat dus opkrassen of afgemaakt worden. Zo’n 180 Konikpaarden zouden naar andere natuurgebieden in Europa kunnen. Voor de Heckrunderen – minder dan 160 – is er ruimte genoeg. Maar tegelijk moeten bijna duizend edelherten worden afgemaakt.

Actie tegen massale hongerdood

De gemoederen liepen de laatste tijd hoog op over de Oostvaardersplassen. Zo hielden actievoerders een langzaamaanactie op de snelweg en gingen ze – ondanks dat het verboden was – de uitgemergelde dieren in het gebied bijvoeren. De actievoerders legden bij het natuurgebied ook een kruis neer ’ter nagedachtenis aan de duizenden grote grazers die afgelopen winter gestorven zijn’.

In de Oostvaardersplassen moeten bijna duizend edelherten afgemaakt worden
© iStockphoto

Bas Metzemaekers, een van de organisatoren van de actie, vindt dat het tijd is het beheer van het reservaat te wijzigen. ‘Vanaf 1 december 2017 zijn er drieduizend grote grazers de hongerdood gestorven. Het is alsof er een sproeivliegtuig overheen is gevlogen en alles heeft doodgespoten.’

De actievoerders hekelen het beleid waarin de dieren aan hun lot worden overgelaten. ‘Dit leed moet nu stoppen’, aldus een van hen, Janneke Boeijen. ‘De verantwoordelijken moeten voor de strafrechter gedaagd worden’, meent actievoerster Evelien Lokerse.

In de Oostvaardersplassen moeten bijna duizend edelherten afgemaakt worden
© Getty Images/iStockphoto

Er is veel kritiek op hoe wordt omgegaan met de herten, konikpaarden en heckrunderen in het gebied. In de winter gaan veel dieren er dood omdat ze niet mogen worden bijgevoerd. Vanwege de onrust besloot de provincie Flevoland toch bij te voeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content