Weekend tipt: uitstapjes voor thuisblijvers

Je favoriete reisbureau schiet opnieuw in actie. Van zwemmen in open water tot een zoektocht in een kasteel: voor deze leuke zomerse activiteiten hoef je geen vliegtuig op.

Springen voor proper water

Vlaamse rivieren zijn al heel wat schoner dan twee decennia geleden, maar we zijn er nog lang niet. Er blijven zware inspanningen nodig om onze rivieren gezond te maken en daar is de Big Jump één van. Organisator GoodPlanet en Aquafin nodigen je uit om op zondag 14 juli op dertien locaties in Vlaanderen een plonsje te wagen om zo aandacht te vragen voor een doordacht ecologiebeleid.

Op die manier kan je eens zwemmen op plaatsen waar dat anders niet kan. Zo wordt er gesprongen in de Antwerpse Droogdokken, een historische site die voorheen werd gebruikt als lozingspunt, maar waar nu opnieuw een dertigtal verschillende vissoorten leven. Alle andere locaties ontdek je op de website van GoodPlanet.

Weekend tipt: uitstapjes voor thuisblijvers
© Getty

Zomeraperitief bij Bar Vert

Bij dit Antwerpse lunch- en brunchadresje, dat bekendstaat om zijn rijkelijk belegde flatbreads, kan je in de zomermaanden van donderdag tot zaterdag ook terecht voor een variatie heerlijke aperitiefhapjes en natuurwijnen.

Bar Vert is een restaurant en koffiebar in de buurt van het Groen Kwartier in Berchem, wat ook meteen de naam van het etablissement verklaart. Zeven op zeven kan je er lekkere koffie, wijntjes, échte Turkse flatbreads, dagschotels en taartjes proeven. Op zondag serveren de ze ook smakelijke brunch gerechten zoals wentelteefjes of roerei met lardo en seizoensgroenten.

De eigenaars besloten de deuren van Bar Vert deze zomer wat langer open te houden om klanten op de warme zomeravonden een selectie natuurwijnen van Roeland Fort en een assortiment verrukkelijke hapjes aan te bieden. De menu wordt geregeld omgegooid, wat het concept des te interessanter maakt. Enkele gerechtjes die reeds op de menukaart verschenen en die alvast water in de mond doen lopen: stracciatella di Puglia met tomaatjes en basilicumolie, aubergine met spicy labneh, Italiaanse charcuterie met giardiniera pickles en aardbeien met tomaat, parmezaan en balsamico.

Helenalei 2, Antwerpen

Facebook Bar Vert

Weekend tipt: uitstapjes voor thuisblijvers
© Bar Vert

Tentoonstelling Horst

Het muziek- en kunstfestival Horst host dit jaar een tentoonstelling met de indrukwekkende titel ‘Fallen empires and refound desires’. Het kasteel van Horst in Leuven werd ingeruild voor de Asiat-site in Vilvoorde en het concept werd vernieuwd: van een muziekfestival naar een open platform, waar verschillende artistieke disciplines een plaats krijgen en er vooral veel ruimte is voor creatieve (zelf)ontwikkeling. Op zondag 14 juli opent de expo officieel de deuren en kunnen bezoekers een hele dag lang gratis optredens, lezingen en rondleidingen meepikken. Een veelvoud aan creativiteit dus.

Expo: van 14 juli tot 15 september

Kerkhofstraat 1, 1800 Vilvoorde

Horstartsandmusic.com

1.0This Sunday. Feel very welcome for the Opening of the Horst Exhibition.

Expect guided tours, music, artistic performances, lectures, food and drinks. All of this, freely accessible, on the Asiat site in Vilvoorde.horstartsandmusichttps://www.instagram.com/horstartsandmusic14880456782083485333963579870_1488045678Instagramhttps://www.instagram.comrich658

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
https://scontent-cdg2-1.cdninstagram.com/vp/9e34af771b51afec90798d4838188d73/5DBFF8B0/t51.2885-15/sh0.08/e35/s640x640/66673160_146607516486270_7052298530722427204_n.jpg?_nc_ht=scontent-cdg2-1.cdninstagram.com640640

Zomerzoektocht in kasteel d’Ursel

Deze zomer zet het kasteel d’Ursel de deuren wagenwijd open. Nog tot en met 8 september 2019 kan je elke zon- en feestdag van 13 tot 18 uur alle verdiepingen bezoeken. Ontdek het verhaal van het kasteel en de familie d’Ursel. De toegang is gratis, maar na afloop kan je een vrije bijdrage doneren voor het onderhoud van het kasteel. Deze zomer loopt er ook een zomerzoektocht in en rond het kasteel. Op zijn hoogtepunt omvatte het hertogelijke domein in Hingene immers bijna 300 hectare.

De zomerzoektocht leidt je door het park en de polders, langs de Scheldedijk en het paviljoen De Notelaer. Onderweg herken je zoveel mogelijk foto’s en beantwoord je een reeks vragen. De winnaar van de zoektocht maakt kans op een gratis weekend voor acht personen in het Atelier van Antonine. Je kan de opgave downloaden tot en met 8 september via www.kasteeldursel.be.

Wolfgang d’Urselstraat 9, 2880 Hingene

Weekend tipt: uitstapjes voor thuisblijvers
© Kasteel d’Ursel

Insectensafari

Het komende seizoen laat kinderkledingmerk fred + ginger zich betoveren door de natuur. In de nieuwe wintercollectie staan insecten van alle vormen en maten centraal. Dat de kriebelbeestjes niet enkel mooi zijn om naar te kijken wanneer ze als uniek motief op een kledingstuk staan gedrukt, wil het label nu aantonen met enkele avontuurlijke natuurwandelingen.

Samen met milieuorganisatie Natuurpunt organiseert het op vijf locaties en op vijf verschillende data wandelingen op kindermaat, waarin insecten eveneens een hoofdrol toebedeeld krijgen. Van Aalter tot Zemst: hier vind je alle informatie over de geleide wandelingen.

Weekend tipt: uitstapjes voor thuisblijvers
© Fred + Ginger

Aan de kant!

De voorbije dertig jaar wist ontwerpster Carine Gilson via haar collecties een frisse invulling aan het begrip kant te geven. Inspiratie putte ze uit historische kunstwerken tot traditionele Japanse kimono’s. Voor een nieuwe expo in het Mode & Kant Museum blikt de Brusselse terug op haar carrière aan de hand van haar ontwerpen uit drie decennia.

Daarbij selecteerde ze ook enkele stukken uit de verzameling van het museum om de evolutie van de Brusselse kantindustrie en haar reputatie in de verf te zetten.

De expo Beautiful Lace & Carine Gilson loopt van 10 juli 2019 tot 19 april 2020.

Violetstraat 12, Brussel

fashionandlacemuseum.brussels

Carine Gilson
Carine Gilson© GF

Dakterras wordt culturele zoMerbar

Voor een maand lang organiseert het M-museum van Leuven de zoMerbar op zijn dakterras. Je kan er niet enkel terecht voor cocktails, maar ook voor een goede dosis cultuur.

De bar is open van donderdag tot zondag en heeft een vast programma. Zo staat er donderdagavond ‘woord’ ingepland. Onder andere Noordelijk Kwaad, een viertal dat poëzie en muziek versmelt, Imke Courtois en Zaki krijgen het podium. Vrijdagen en zaterdagen focussen dan weer op muziek.

Het volledige programma vind je op de website van de zoMerbar.

Leopold Vanderkelenstraat 28, Leuven

ZoMerbar biedt bezoekers zowel cocktails als cultuur.
ZoMerbar biedt bezoekers zowel cocktails als cultuur.© Leuvense M-museum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content