Tweehonderd jaar Damse Vaart: tijd voor een feestje

© Damsevaart

De idyllische Damse Vaart tussen Brugge en Sluis, beroemd bij fietsers en vissers, viert zijn tweehonderdste verjaardag met tal van feesten.

Wie nu langs deze vaart fietst, kan zich moeilijk voorstellen dat dit ooit een militair project was. Nu is alles er namelijk peis en vree, maar de Franse keizer Napoleon Bonaparte gaf in 1810 de opdracht tot het graven van dit kanaal. Dit prachtige met bomen omzoomde kanaal werd vroeger trouwens de Napoleonvaart genoemd.

Nooit afgewerkt

Zoals iedereen weet, had Napoleon een broertje dood aan zeeslagen. Op het land was hij schier niet te kloppen, maar op zee wel, zeker in confrontaties met de Engelsen. De vaart speelde net in deze context een rol. De Damse Vaart diende om Brugge te verbinden met de Westerschelde en maakte deel uit van een netwerk van kanalen achter de kust die een rol speelden in de bevoorrading van de Franse troepen. De Napoleonvaart werd echter nooit afgewerkt. Het stuk tussen Hoeke en Sluis werd pas in 1856 gegraven.

Tweehonderd jaar Damse Vaart: tijd voor een feestje
© Damsevaart

De Damse Vaart vernielde ook een deel van het mooie Damme waar tal van huizen en een markt verdwenen. Nu alles mooi groen is, let je daar minder op, maar de Napoleonvaart snijdt het polderstadje doormidden. Dit neemt niet weg dat Damme fier is op de vaart. En daarom wordt er nu, twee eeuwen na het graven, feest gevierd.

Feestagenda

Volgend weekend vindt een culinair weekend plaats te Damme. Op 20 en 21 juni is er een huifkartocht. Op 12 juli wordt er stand-up gepeddeld. Van 31 juli tot 13 september is er een tentoonstelling over de vaart in Damme. Op 4 juli is er ook een theaterfestival in Damme. Voorts worden er ook zoektochten georganiseerd. Voor meer info: www.200jaardamsevaart.be en www.200jaardamsevaart.nl. (PSW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content