Red Star Line Museum wint Wablieft-prijs 2014

© Belga

Het Antwerpse Red Star Line Museum heeft in Berchem de Wablieft-prijs voor Duidelijke Taal 2014 in de wacht gesleept.

De Wablieft-prijs voor Duidelijke Taal is een jaarlijkse bekroning voor een persoon, project of organisatie die informatie breed toegankelijk maakt of zich inzet om de nood daaraan aan te kaarten, zodat meer mensen volwaardig kunnen deelnemen aan onze maatschappij.

Het Red Star Line Museum haalde het van twee andere genomineerden, VTM-nieuwsanker Dany Verstraeten en schrijfster Ann De Craemer. Verstraeten haalde volgens de jury de shortlist omdat hij “op vlotte, duidelijke en empathische wijze kleine en grote nieuwsfeiten bij de tv-kijker brengt”. De Craemer was dan weer genomineerd voor haar column “Ik hou van taal” voor De Morgen Online, waar ze “rake observaties en bedenkingen over taal deelt” en “oprecht verontwaardigd is over ‘wezelwoorden’ in de politieke taal”.

Vergeten verhaal van migratie

Het Antwerpse museum haalde het echter omdat het een vergeten verhaal van migratie en de zoektocht naar een nieuwe toekomst “doorleefd en toch helder en klaar in woord en beeld brengt”, volgens de jury gezien het zwaarwichtige en complexe thema geen evidentie.

Het Red Star Line Museum opende in september 2013 op het Antwerpse Eilandje en lokte tijdens het eerste jaar al meteen 200.000 bezoekers. In de voormalige gebouwen van de gelijknamige rederij laat het museum zien hoe liefst 2 miljoen mensen eind negentiende, begin twintigste eeuw van Europa naar Noord-Amerika trokken via Antwerpen.

Op de erelijst van de Wablieft-prijs volgt het Red Star Line Museum onder meer Dimitri Leue, Vincent Kompany en G-kracht op.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content