Grootste milieukeurmerk wereldwijd voor 119 Vlaamse bestemmingen

© Getty Images/iStockphoto

Meer dan honderd Vlaamse toeristische bestemmingen hebben van Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen een “Groene Sleutel” ontvangen voor hun inspanningen voor het milieu.

119 Vlaamse toeristische bestemmingen krijgen dit jaar de internationaal erkende Groene Sleutel. Vijf locaties ontvangen het kwaliteitslabel voor de eerste keer, elf locaties behalen hun tiende Groene Sleutel op rij.

Geleverde inspanningen

Om een Groene Sleutel te behalen moet je voldoen aan een 80-tal criteria. Afvalsortering én vermijden van wegwerpmateriaal zijn een must, LED-verlichting vervangt de standaard verlichting, voedselverspilling wordt bestreden en lokale, biologische en fairtrade gerechten genieten de voorkeur. Ook bij de schoonmaak mag het milieu niet uit het oog verloren worden en het verbruik van water en energie moet nauwkeurig bijgehouden worden.

Dat je de Groene Sleutel moet verdienen, tonen de inspanningen van de afzonderlijke Groene Sleutelhouders aan. De Hoge Duin bijvoorbeeld doet onder meer aan hemelwaterrecuperatie, wekt elektriciteit op met zonnepanelen en biedt lokale, biologische en fairtrade producten aan. Nieuwkomer Hotel Fauwater (Kasterlee) heeft dan weer ambitieuze plannen om naast hun zonneboilers, zonnepanelen én een rietveld voor waterzuivering ook nog een warmtenet te ontwikkelen.

Wereldwijde erkenning

Na het Klimaatverdrag van Parijs en de recente klimaattop in Gent en Marrakech is het duidelijk: de ‘business as usual’ staat onder druk. Tegen 2020 moet de CO2-uitstoot naar omlaag en onze economie drastisch verduurzamen. De omvangrijke sector van het toerisme en de recreatie ontsnapt niet aan die klimaateisen. “Een ambitieus label als de Groene Sleutel helpt bedrijven om inspanningen te sturen – van B&B over meetinglocatie tot hotelketen. Thema’s als energie- en waterbesparing, mobiliteit, voedselveiligheid, hygiëne, afvalsortering, waterkwaliteit en duurzame aankopen worden opgedeeld in haalbare doelstellingen. Dat maakt van de Groene Sleutel een tool om naar de hoogste standaard te streven en bij de koplopers van duurzame ontwikkeling te blijven,” benadrukt Jasmien Vandermeeren van Bond Beter Leefmilieu.

“Investeren in de kwalitatieve ontwikkeling van onze toeristische bestemming is één van de kerntaken van Toerisme Vlaanderen, en duurzaamheid is daarbij natuurlijk een sleutelfactor,” zegt Stef Gits Van Toerisme Vlaanderen.

Tweejaarlijks evalueert het Duitse “Arbeitskreis Tourismus & Entwicklung” duurzaamheidslabels. Uit 150 labels selecteerden zij oorspronkelijk de 20 beste om grondig te onderzoeken. De Groene Sleutel verdient zijn plaats bij de 20 beste door de onafhankelijke controle en de transparantie van de meer dan 80 criteria. De organisatie roemt ook de economische onafhankelijkheid van het label. Bovendien prijkt de Groene Sleutel op meer dan 2500 locaties en daarmee laten ze de concurrentie ver achter zich.

Bekijk de volledige lijst van zaken die met een Groene Sleutel bekroond werden. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content