ErfgoedApp toont je meer dan je ziet

Brooklyn Museum © Getty Images/iStockphoto

Vraag: wat hebben het Brooklyn Museum, het MIAT (Gent) en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) met elkaar gemeen? Antwoord: ze gebruiken allemaal The Internet of Things, dat de fysieke wereld met de virtuele verbindt en waardoor een museumbezoek persoonlijk wordt.

Objecten in musea, historische plekken en archiefstukken zijn ongemeen rijke bronnen van kennis. Maar dankzij de opkomst van het zogenaamde internet of things – waarbij allerlei voorwerpen met elkaar verbonden zijn en informatie uitwisselen – kan dat erfgoed nog meer inhoud en betekenis krijgen.

Daarin kan de nieuwe ErfgoedApp een belangrijke rol spelen. De app werd ontwikkeld door FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid. De ErfgoedApp is succesvol in de erfgoedsector in Vlaanderen gelanceerd en is beschikbaar in vier talen; het Engels, Frans, Duits en Nederlands.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De ErfgoedApp is handig in gebruik. Dankzij een simpele scan met het camera-oog van een smartphone of tablet, ontvangt de bezoeker geluids- en tekstfragmenten, filmpjes, enzovoort. Bovendien gebeurt dit à la carte, volgens de keuze van de bezoeker zelf, die niet verplicht wordt om ‘alles’ te bekijken, te lezen en te beluisteren.

Bring your own guide

Internationaal is er de trend dat audiogidsen in musea vervangen worden door apps die werken op de smartphone van de bezoeker. Danzij de ErfgoedApp krijgen bijna 2.000 musea en erfgoedorganisaties nu de mogelijkheid om zelf multimediale informatie aan te bieden via de app. De afgelopen maanden zijn tientallen medewerkers van musea en erfgoedorganisaties opgeleid om de app en de backofficetechnologie betekenisvol en interessant in te zetten.

De erfgoed is gratis, beschikbaar voor Mac en Android en hier te downloaden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content