5 x kunst in parken om de lente te vieren

© -

Heel wat kunstenaars laten zich inspireren door de natuur. Bovendien is de combinatie van het wandelen in de buitenlucht en het bekijken van kunst een erg rustgevende bezigheid. Geniet van de dialoog tussen kunstwerken en een groene omgeving tijdens deze vijf aanraders voor de lente.

Par(KUNST) in Brussel (17 april – 17 juli)

De lente organiseren de VZW Wolu-Animaties en de gemeente Sint-Pieters-Woluwe, in samenwerking met de VZW Lieux-Communs en de gemeenten Sint-Lambrechts-Woluwe en Oudergem voor de tweede keer de tweejaarlijkse tentoonstelling van hedendaagse kunst “P(ART)cours / Par(KUNST)”, met kunstenaars die hun werken tentoonstellen langsheen de Groene Wandeling en in de parken die de drie Brusselse gemeenten met elkaar verbinden. Dit jaar wordt de kunstbeleving in open lucht ingevuld door een twintigtal Belgische en internationale kunstenaars.

De tentoonstelling, die werd samengesteld door Guy Malevez, nodigt de wandelaar uit om de ingenomen ruimte met een nieuwe bril te bekijken. De beeldhouwwerken en openluchtinstallaties creëren een poëtische dialoog met de omgeving. Kunst, natuur en stad worden zo met elkaar verweven. Het Parcours begint aan het metrostation Beaulieu en loopt langs de Groene Wandeling tot het Woluwepark. Via de loopbrug over de Tervurenlaan, die dit jaar zijn 15de verjaardag viert, kan het je het vervolg van de openluchttentoonstelling bereiken, van het Trammuseum tot in het Maloupark. Een plannetje van het traject met een voorstelling van de kunstwerken is op verschillende plaatsen verkrijgbaar en kan ook gedownload worden.

Met werk van onder meer: Thierry Verbeek, Laurent Trezegnies, Sara Conti en Elodie Wysocki.

Floraliën in Gent (22 april – 1 mei)

In 2016 komen de Floraliën na 26 jaar afwezigheid terug naar de Gentse binnenstad. Het belooft een interactief spektakel te worden voor jong en oud, met inspiratietuinen, bloemencreaties, workshops en de nieuwste trends. Bloemenfans kunnen er creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars ontdekken op 4 locaties in Gent: de Bijloke, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark.

De band tussen het Museum voor Schone Kunsten in het citadelpark en de Floraliën is vanzelfsprekender dan je misschien zou denken. Sinds 1990 gaan de Floraliën door in Flanders Expo, maar vanaf 1908 was de show te bewonderen in het Floraliënpaleis, gelegen tegenover het museum. Deze traditie wordt voor de editie 2016 opnieuw in eer hersteld. In het MSK wordt de verbinding gelegd tussen kunst en bloemen, tussen verleden en heden. Bloemisten en bloemenkunstenaars laten zich inspireren door de MSK-collectie van bloemenstillevens op doek. Ze presenteren in het museumforum bloemstukken geïnspireerd op de oude schilderwerken.

In de galerij gaan tegelijk ook de hedendaagse kunstenaars Simryn Gill, Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger aan de slag, met installaties van bloemen, planten en papier.

In Antwerpen is kunst in open lucht een verhaal van lange duur. In het provinciaal museum in het Middelheimpark kunnen wandelaars ongeveer tweehonderd beelden vinden verspreid over 25 hectare. Regelmatig wordt een selectie van kleinere en meer kwetsbare beelden in het Braempaviljoen tentoongesteld. Het Documentatiecentrum, gevestigd in de orangerie, verzamelt informatie over de museumcollectie, beeldhouwkunst en kunst in de openbare ruimte. Maak gebruik van het aangename lenteweer om kunst en natuur te verzoenen tijdens een uitje naar het Middelheimmuseum.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vanaf mei worden in Park Sonsbeek kunstinstallaties opgebouwd. Tijdens de tentoonstelling worden ook de bezoekers betrokken bij activiteiten. De installaties zijn nieuwe verblijfs- en ontmoetingsplekken waar iedereen gebruik van kan maken. Er wordt nieuw werk speciaal voor het park vervaardigd door: Richard Bell (Brisbane, Australië), Maze de Boer (Amsterdam, Nederland), Rossella Biscotti (Molfetta, Italië), Kevin van Braak (Arnhem, Nederland), Cinema Caravan (Nagoya, Japan) Louie Cordero (Manila, Filippijnen), Shilpa Gupta (Mumbai, India), Folkert de Jong (Amsterdam, Nederland), KUNSTrePUBLIK (Berlijn, Duitsland), Eko Prawoto (Yogjakarta, Indonesië), Slavs and Tatars (Berlijn, Duitsland) en Rob Voerman (Arnhem, Nederland).

De Britse kunstenaar Tony Cragg, waar een beeld van te vinden is in het Middelheimmuseum, heeft zijn eigen beeldenpark in het Duitse Wuppertal. Daar kocht hij 10 jaar geleden een verwilderd park met een grote villa. In 2008 opende hij er zijn eigen beeldenpark, Skulpturenpark Waldfrieden. Momenteel loopt er een tentoonstelling van de plaasteren werken van Henry Moore. Er worden ook regelmatig lezingen en concerten gegeven in het park: de moeite waard om de agenda in de gaten te houden.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content