In Berlijn wordt het Pruisisch keizerlijk paleis gereconstrueerd

© AFP

In hartje Berlijn is de eerste steen gelegd van de -gedeeltelijke- reconstructie van het Pruisisch keizerlijk paleis, een parel van de barokke architectuur.

Het project, dat 590 miljoen euro moet kosten, kwam er niet zonder slag of stoot: het hield de sloop in van het voormalige volkspaleis van de DDR, een gevoelig thema bij heel wat ossi’s.

Het oorspronkelijke gebouw werd tijdens WOII zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen. In 1950 werd het door de leiders van de DDR opgeblazen. Pas 25 jaar later verrees op dezelfde plek het “Palast der Republik”, het volkspaleis dat het nieuwe moderne gezicht van de DDR werd.

Communistische traditie

In het gebouw was een multifunctioneel centrum ondergebracht, waarin onder meer de Volkskammer, het parlement van de DDR, zetelde. Met de oranje reflecterende glasgevels en het platte dak was het opgetrokken in de beste communistische traditie van de jaren zeventig.

Sinds de hereniging met de Bundesrepubliek verkommerde het gebouw op de bekende Unter den Linden-laan en in 2002 besliste de Bundestag het gebouw af te laten breken om plaats te maken voor het “Humboldt-Forum”, een aangepaste reconstructie van het keizerlijke paleis.

Cultureel centrum

Het bouwwerk, getekend door de Italiaanse architect Franco Stella, wordt een cultureel centrum waarin onder meer het Etnologisch Museum, het Museum van de Aziatische Kunst en verschillende bibliotheken ondergebracht zullen worden.

De eerstesteenlegging zal gebeuren in aanwezigheid van de Duitse president Joachim Gauck. De werken zouden in 2019 voltooid moeten zijn. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content