In beeld: zo leefden de Navajo in het Arizona van de jaren zeventig

© Terry Eiler/National Archives

In 1972 wilde de Amerikaanse overheid een beeld krijgen van de levensomstandigheden van de meer dan een miljoen inwoners van de grondgebieden die gereserveerd waren voor de First Nations. Fotograaf Terry Eiler kreeg in het kader van het Documerica project de opdracht het dagelijks leven in drie reservaten in Arizona – van de Navajo, Hopi en Havasupai – op beeld vast te leggen.

De First Nationals behoren nu nog altijd tot de armste groepen in de Amerikaanse samenleving. In de tijd van het Wilde Westen werden hun oorspronkelijke leefgebieden afgenomen en moesten ze verkassen naar reservaten waar ze meestal geen historische banden mee hadden en waar de grond meestal onvruchtbaar en van zeer slechte kwaliteit was.

In de jaren zeventig hadden veel Amerikanen geen idee van de manier waarop de leden van deze First Nations leefden: de armoede, werkeloosheid, alcoholisme, gebrek aan sociale voorzieningen en drugs. De foto’s van Eiler tonen hoe de inwoners van de reservaten tussen twee werelden leefden en daarmee worstelden: aan de ene kant had het moderne Amerika zijn intrede gedaan met fabrieken, auto’s en televisies, maar aan de andere kant hielden de inwoners vast aan hun traditionele levenswijze.

Eiler bezocht ook het dorpje Supai op de bodem van de Grand Canyon en enkel te bereiken via een 15 kilometer lang wandelpad of met een helikopter.

Bron: Mashable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content