In beeld: zeven Amerikaanse staten die hadden kunnen bestaan

In beeld: zeven Amerikaanse staten die hadden kunnen bestaan
© Luke Doyle

We zijn tegenwoordig helemaal gewend aan de vijftig staten die samen de VS vormen. Maar het had ook anders kunnen lopen en zelfs tegenwoordig komen er voortdurend plannen naar boven om nieuwe staten te vormen. Zo had er best een Texlahoma of Deseret kunnen bestaan en plannen voor South Florida zijn nog niet van de baan.

Luke Doyle ontwierp voor Cashnet USA nostalgische ansichtkaarten van zeven staten die nooit van de grond zijn gekomen, maar er best hadden kunnen zijn als de geschiedenis een beetje anders was verlopen.

Absaroka © Luke Doyle

In 1939 heerste er opwinding en blijdschap onder de inwoners van wat Absaroka (delen van Wyoming, Montana en South Dakota) had moeten worden. Ze ontwierpen al kentekenborden en organiseerden missverkieziningen. Maar onder andere door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn ze er nooit toe gekomen een voorstel in te dienen bij het Amerikaanse Congres.

Jefferson © Luke Doyle

Ook de plannen voor het creëren van de staat Jefferson, uiteraard genoemd naar Thomas Jefferson, in een deel van Californie en Oregon liep spaak door de Tweede Wereldoorlog, met de aanval op Pearl Harbor in 1941 om precies te zijn. Toch waren de voorstanders behoorlijk fanatiek. Ze haalden de landelijke pers toen ze, gewapend en wel, het verkeer op Route 99 lieten stoppen om brochures met hun plannen uit te delen.

South California © Luke Doyle

Zelfs in de 21e eeuw worden nog pogingen gedaan om niewe staten te vormen, al was dit idee voor het afscheiden van een deel van Californie niet bepaald succesvol. In 2011 wilde een afgevaardigde van Riverside County de nieuwe staat South Californie creëren met als doel het stimuleren van de lokale economie van enkele zuidelijke counties van Californie. Maar hij kreeg weinig steun voor zijn plannen en de populaire gouverneur van Californie Jerry Brown noemde het voorstel 'a supremely ridiculous waste of everybody's time.'

Deseret © Luke Doyle

Deseret was de droom van de leden van de Church Of Latter Day Saints (Mormonen). Ze kwamen in 1849 met het voorstel om een enorme staat te vormen van delen van het huidige Utah, Arizona, California, Idaho, Nevada, New Mexico, Oregon en Wyoming. Ze kozen toen met opzet dunbevolkte en onvruchtbare stukken grond om niet in het vaarwater van andere staten te komen. Tegenwoordig zou het een zeer lucratieve staat geweest zijn omdat het gebied vol ligt met populaire parken als de Grand Canyon en Monument Valley. Alhoewel de plannen zeer serieus en vergevorderd waren, is de staat er nooit gekomen, vooral door de creatie van de staat Utah in 1850.

South Florida © Luke Doyle

In 2008 hadden een paar bestuurders van North Lauderdale in Florida er genoeg van: ze vonden dat ze te veel belasting moesten betalen en niet eerlijk behandeld werden. Ze stelden voor om Florida in twee delen te splitsen. South Florida zou Disney World afstaan, maar Miami en The Keys zouden ze behouden zodat er nog genoeg vertier overbleef. De plannen zijn tot de dag van vandaag niet volledig van de baan.

Texlahoma © Luke Doyle

Aan de naam kan je meteen zien waar deze staat zou moeten liggen: een samenvoeging van delen van Texas en Oklahoma. Het plan bestond in het begin van de twintigste eeuw met als belangrijkste reden dat de inwoners van de afgelegen stukken van de twee staten vonden dat de bestuurders de wegen niet goed onderhielden. Ze voelden zich achtergesteld en slecht behandeld. Het enthousiasme was echter van korte duur want voor de inwoners van Texas zou het betekenen dat ze niet langer 'Texans' zouden zijn en dat konden ze niet over hun hart verkrijgen.

Franklin © Luke Doyle

De tijd na de Amerikaanse Revolutie was een tijd van niet helemaal kosjere deals over de verkoop van grond. Het was de periode waarin de huidige Verenigde Staten vorm begonnen te krijgen. Eén van de staten die toen bijna werd gevormd, was Jefferson in het deel van het huidige Tennessee waar de Great Smokey Mountains en Dollywood liggen. Maar toen er gestemd moest worden, haalde het plan geen meerderheid.