In beeld: wonderbaarlijke surrealistische tuinen in Mexico

Edward James werd in 1907 in Engeland geboren als de zoon van een steenrijke zakenman. Alhoewel hijzelf gedichten schreef staat hij vooral bekend als beschermeling van de surrealistische beweging. Hij hielp de schilders Salvador Dali en Rene Magritte en was bevriend met Stravinsky.

Mexicaanse Garden of Eden

In de jaren veertig van de vorige eeuw besloot hij de Europese intellectuele kringen achter zich te laten om in Los Angeles zijn eigen Garden of Eden aan te leggen. Eenmaal daar bleek Mexico veel meer in zijn smaak te vallen. Bij Xilitla in de jungle in het noorden van Mexico vond hij zijn droomplek.

Tussen 1949 en 1984 woonde hij er en werkte hij aan het aanleggen van zijn tuinen die hij Las Pozas noemde. Hij plantte bijna 30.000 orchideeën en bouwde onderkomens voor tropische vogels en wilde dieren waaronder zijn eigen boa constrictor, maar in 1962 stierven de dieren en een groot deel van zijn planten na een zeer strenge vorstperiode.

Absurde namen

Om te voorkomen dat hem nog eens hetzelfde zou overkomen nam hij daarna geen dieren meer. In plaats daarvan bouwde hij 36 surrealistische bouwwerken met even absurde namen zoals The House on Three Floors Which Will in Fact Have Five of Four or Six en The House with a Roof Like a Whale.

Edward James overleed in 1984 en hij had geen geld overgehouden om de tuinen na zijn dood te laten onderhouden. De gebouwen raakten overwoekerd door tropische planten en struiken waardoor ze er nog magischer uit gingen zien. Maar de begroeiing tastte ook de structuren aan.

Daarom staan de tuinen sinds 2010 op de WMF Watch List en werden ondertussen verschillende gebouwen gerenoveerd.

De tuinen Los Pazos zijn het hele jaar door geopend voor bezoekers. Er worden rondleidingen in het Spaans, Engels en Frans verzorgd. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content