In beeld: vijftig stadjes die zich vormden naar de natuur

In beeld: vijftig stadjes die zich vormden naar de natuur
© iStockphoto

Stadjes op het water, middenin de jungle, in de rotsen of onder de grond: Weather.com maakte een overzicht van vijftig plaatsen die zich vormden naar hun natuurlijke omgeving.

1. Bamyan in Afghanistan © iStockphoto

In Bamyan woonden in het verleden duizenden monniken in woningen uitgehouwen in de rotsen. Bamyan stond ook bekend om de Boeddhabeelden waarvan de grootste 53 meter hoog was. Maar in 2001 vernietigden leden van de Taliban de beelden omdat ze in hun ogen heidens waren.

2. Iquitos in Peru © iStockphoto

Iquitos is met 370.000 inwoners de grootste stad in het Peruaanse regenwoud en tegelijk de grootste stad ter wereld die niet over de weg te bereiken is. De stad is omringd door water en ondoordringbaar regenwoud.

3. Monemvasia in Griekenland © iStockphoto

Monemvasia ligt op een klein rotsachtig schiereilandje in de Peloponnesos. Omdat het stadje niet te zien is vanaf het vasteland groeide het in de zesde eeuw uit tot een veilige plaats voor vluchtelingen uit Laconië.

4. Coober Pedy in Australie © iStockphoto

Coober Pedy ligt middenin een kale, boomloze woestijn waar de temperaturen in de zomer oplopen tot 50 graden Celsius terwijl ze 's nachts dalen tot het vriespunt. Om aan die enorme temperatuurwisselingen te ontkomen hebben de inwoners huizen onder de grond gebouwd.

5. Setenil de las Bodegas in Spanje © iStockphoto

Dit dorpje in Andalusië staat bekend om de witte woningen gebouwd onder overhangende rotsen. Het lijkt wel alsof de rotsen bovenop de huizen zijn gevallen. Waarschijnlijk kozen de inwoners deze plaats om te wonen omdat ze enkel een buitenmuur hoefde te bouwen voor een bijna kant-en-klaar huis.

6. Eski Kerman op de Krim © Sova, Wikicommons

Middeleeuws stadje met woningen in meer dan 300 grotten. De inwoners voelden zich daar beschermd tegen de krachten van de natuur en aanvallen van onder andere de Mongolen. Eski Kerman was in de 13e eeuw een van de laatste plaatsen die in handen van de Mongolen viel.

7. Inle Lake in Myanmar © iStockphoto

Ongeveer 70.000 mensen wonen in vier dorpjes rond of op dit meer in Myanmar. Ze wonen in paalwoningen van hout of bamboe en telen fruit en groente in drijvende tuinen.

8. Cappadocie in Turkije © iStockphoto

Vanaf de vierde eeuw gebruikten de inwoners van de regio Cappadocie de geërodeerde rotsen om hun huizen, kerken, kloosters en tunnels in te bouwen.

9. Le Puy-en-Velay in Frankrijk © iStockphoto

Dit stadje wordt gedomineerd door de Saint-Michel D'Aiguilhe op de top van een vulkanische formatie, die lange tijd als heilig gezien werd. Le Puy-en-Velay is ook het startpunt van de Via Podiensis, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje.

10. Bandiagara in Mali © iStockphoto

De Dogon bouwden vanaf de 14e eeuw woningen in de roodgekleurde hellingen. Ze voelden zich daar veilig en ze werden er beschermd door de grillen van het weer.

11. Nordlingen in Duitsland © Geodaten.bayern.de

Dit stadje in Beieren ontstond in 898 en is volledig rond omdat het is gebouwd in de krater van een meteoriet.

12. Castellfollit de la Roca in Spanje © Ferran Cerdans Serra, Wikicommons

De huizen en de kerk zijn gebouwd op een basalten rotsplateau van 50 meter hoog, de resten van twee vulkaanuitbarstingen die duizenden jaren geleden plaatsvonden.

13. Uros in Peru © iStockphoto

De Uros leven op zelfgemaakte rieten eilandjes (Totora) in het Titicaca meer. Ze begonnen daar in de 13e eeuw mee om te ontkomen aan aanvallen van de Inca's.

14. Kandovan in Iran © iStockphoto

Dit landschap in Iran ziet eruit alsof reuzentermieten er hun heuvels gebouwd hebben. In werkelijkheid zijn het vulkanische formaties waarin mensen hun woningen hebben gemaakt.

15. Stockholm in Zweden © iStockphoto

De Zweedse hoofdstad Stockholm is gebouwd op Skärgården, een archipel die bestaat uit zo'n 25.000 eilandjes.

16. La Geria op Lanzarote © Andreas Tusche, Wikicommons

Op de zwarte vulkanische grond van La Geria worden druiven geteeld voor de wijnbouw. Om te voorkomen dat de oogst mislukt door de vochtige wind afkomstig van de Atlantische Oceaan zijn overal kleine muurtjes tussen de druivenstruiken neergezet.

17. Al Hajjara in Jemen © Yeowatzup, Wikicommons

De wolkenkrabbers, gemaakt van lemen blokken zonder cement, lijken op een natuurlijk manier te groeien uit te bodem.

18. Meghalaya in India © Ashwin Kumar, Wikicommons

Meghalaya staat bekend als de natste plaats op aarde. De inwoners kunnen er geen hout gebruiken om bruggen te bouwen omdat die meteen wegrotten. Daarom hebben ze 'levende bruggen' gemaakt van de wortels van rubberbomen.

19. Matmata in Tunesie © iStockphoto

Om de ontsnappen aan de wind en hoge temperaturen zochten de Berbers in het zuiden van Tunesie hun toevlucht in ondergrondse woningen.

20. Matera in Italie © iStockphoto

Matera staat bekend om de sassi, huizen gebouwd in de rotsen. Hele families met hun vee leefden er nog tot het einde van de jaren vijftig zonder elektriciteit, stromend water of riolering.

21. Mesa Verde in Colorado © iStockphoto

Mesa Verde is een van de best bewaarde archeologische sites in de VS. Tussen de zesde en twaalfde eeuw woonden de Anasazi in deze klifwoningen.

22. Ganvie in Benin © iStockphoto

Middenin het Nakoue meer wonen ongeveer 20.000 mensen in paalwoningen. Ze vluchtten hier in het verleden naartoe om te ontkomen aan de slavenhandel. Tegenwoordig leven ze van de visserij en toerisme.

23. Vardzia in Georgie © iStockphoto

Vardzia werd in de twaalfde eeuw gebouwd om bescherming te vinden tegen de aanvallen van de Mongolen. De huizen en het klooster waren enkel te bereiken via enkele goed verborgen tunnels.

24. Guadix in Spanje © iStockphoto

De grotwoningen in dit stadje worden nog altijd bewoond omdat het er heerlijk koel blijft tijdens de warme zomers.

25. Aogashima Island in Japan © Soica2001, Wikicommons

Ongeveer 200 mensen wonen op dit eilandje dat in zijn geheel een grote krater is. In de krater staat weer een andere nog actieve vulkaan.

26. Shibam in Jemen © iStockphoto

Ook in deze stad in Jemen bouwden de inwoners een soort wolkenkrabbers van modder. Shibam staat op een heuvel om de huizen te beschermen tegen overstromingen. De woningen moeten trouwens voortdurend voorzien worden van een nieuwe laag modder omdat ze eroderen door wind en regen.

27. Kampong Ayer in Brunei © Kurun, Wikicommons

Met zo'n 40.000 inwoners is dit het grootste drijvende stadje in de wereld. Er wonen al sinds 1300 onafgebroken mensen in de paalwoningen in de Brunei rivier.

28. Guyaju in China © Pfctdayelise, Wikicommons

In Guyaju ligt deze mysterieuze klifnederzetting met meer dan 100 kamers.

29. Constantine in Algerije © iStockphoto

De op twee na grootste stad in Algerije ligt op een 640 meter hoog plateau omringd door een diep ravijn.

30. Ko Panyi in Thailand © iStockphoto

Ko Panyi is een klein vissersdorpje met woningen op palen gebouwd door een groep moslims aan het einde van de 18e eeuw.

31. Rochemenier in Frankrijk © Pere Igor, Wikicommons

Louresse-Rochemenier telt een groot aantal troglodieten (grotwoningen) die nog altijd bewoond zijn.

32. Santorini in Griekenland © iStockphoto

Dit vulkanische eiland heeft een bijzondere vorm. Tot de vijftiende eeuw was het min of meer rond, maar in de loop van de tijd verdwenen verschillende stukken in zee waardoor het er nu uitziet als een halve maan.

33. Taung Kalat in Myanmar © iStockphoto

Op een ruim 700 meter hoge vulkanische plug ligt een klooster dat bewaakt wordt door apen. De berg is een belangrijk pelgrimsoord omdat het een heiligdom is voor de 'nats'. Dat zijn belangrijke personen uit het religieuze en mythische verleden van Birma.

34. Sipadan in Borneo © iStockphoto

Op dit eiland wonen Bajau vissers in huisjes van palmhout boven het water. Ook is het de enige plaats op de wereld waar zeezigeuners (Bajau Laut) leven.

35. Rocamadour in Frankrijk © iStockphoto

Dit stadje in Dordogne is gebouwd tegen de wand van een steile rots. Sommige huizen bevinden zich in de rots. Bovenop de rots staat de kerk van de Notre Dame. Het is een belangrijke pelgrimsplaats omdat de tombe van Sint-Amadour er ligt en in verband met de Zwarte Madonna van Rocamadour.

36. Mont Saint-Michel in Frankrijk © iStockphoto

1300 jaar geleden werd op dit kleine eilandje voor de kust van Normandie een abdij en stadje gebouwd. Het is enkel te bereiken via een smalle dam.

37. Bonifacio op Corsica © iStockphoto

Een spectaculair stadje in Corsica gebouwd op witte zandstenen kliffen die zo'n 80 meter boven de zee uitrijzen.

38. Halong Bay in Vietnam © iStockphoto

In deze wereldberoemde baai liggen meerdere kleine vissersdorpjes. De inwoners wonen op boten en drijvende houten huisjes.

39. Meteora in Griekenland © iStockphoto

Op uitstekende rotspunten werden in de elfde eeuw 24 kloosters gebouwd. Tegenwoordig worden er nog vier van gebruikt.

40. Troo in Frankrijk © iStockphoto

Troo is het bestbewaarde rotswoningenstadje in Frankrijk. De 'cavorts' dateren uit de elfde en twaalfde eeuw.

41. Ronda in Spanje © iStockphoto

Ronda op 750 meter hoogte wordt doormidden gesneden door een kloof gevormd door de Guadalevín rivier.

42. Giethoorn in Nederland © iStockphoto

Giethoorn wordt ook wel 'Venetie van het noorden' genoemd. Er zijn geen wegen te vinden, enkel riviertjes en kanalen.

43. Positano in Italië © iStockphoto

De kleurrijke huizen in Positano lijken van de rotsen af te vallen.

44. Wuzhen in China © iStockphoto

Deze stad met 60.000 inwoners ziet er nog net zo uit als in 1300 toen de huizen rond de kanalen werden gebouwd.

45. Manarola in Italie © iStockphoto

Manarola is een van de vijf Cinque Terre stadjes. De bontgekleurde huizen zijn tegen de rotsen gebouwd en geen enkele straat in het stadje loopt recht.

46. Cuenca in Spanje © iStockphoto

De huizen in het middeleeuwse stadje Cuenca hangen boven de Huécar rivier. Deze hangende huizen worden Casas Colgadas genoemd.

47. Zhouzhang in China © iStockphoto

Zhouzhang, gebouwd in 1086, is het oudste waterstadje in China.

48. Oymyakon in Rusland © REUTERS

Oymyakon is het koudste stadje op aarde. De inwoners moeten hun hele leven op de koude aanpassen. Vliegtuigen kunnen er bijvoorbeeld niet landen, groente en fruit kan er niet groeien, elektronica werken niet in de winter en riolering kan niet aangelegd worden.

49. Venetie in Italie © iStockphoto

Venetie is ongetwijfeld de bekendste waterstad in de wereld.

50. Petra in Jordanie © iStockphoto

Deze 2000 jaar oude stad werd door de Nabateeërs uitgehakt in de rotsen. Ze legden zelfs een ingenieus afwateringssysteem aan. In 2007 werd Petra verkozen tot een van de zeven moderne wereldwonderen.