In beeld: stad van ijs

Ieder jaar sinds 1985 opent op 5 januari in Harbin, een stad in het noorden van China, het Harbin International Ice and Snow Festival waarbij een volledige sprookjesstad met enorme bouwwerken, ijssculpturen en kunstwerken wordt gemaakt.

Maar de geschiedenis van de ijskunst gaat veel verder terug. Eerder was er al het Ice Lantern Festival gebaseerd op de ijslantaarns die in hier al tijdens de Qing dynastie (1644-1911) werden gemaakt door lokale boeren en vissers. Ze vulden een emmer met water, zetten die buiten en wachtten tot het water grotendeels bevroren was. Ze haalden het ijs eruit, maakten een uitholling in het midden en gebruikten het blok ijs als lantaarn. Later zette iedereen de lantaarns buiten voor de huizen en gebruikten kinderen ze tijdens traditionele festivals.

De lantaarns zijn nu nog altijd een belangrijk onderdeel van het ijsfestival. Het thema van het ijsfestival van dit jaar zijn de drie belangrijkste festivals in China: Nieuwjaar, het Lentefestival en het Lantaarnfestival.

De ijs van stad blijft tot begin maar geopend. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content