In beeld: plaatsen die werden heroverd door de natuur

Il Vallone dei Mulini © Getty Images

Een voormalig Japans mijneilandje, een leeggelopen Chinees dorp en een verlaten kasteel in Wales: op deze plaatsen kreeg de natuur opnieuw vrij spel met een prachtig resultaat.

Lees ook:

Al Madam is een dorpje dat vermoedelijk in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd gebouwd in Sharjah, één van de Verenigde Arabische Emiraten. Kort nadat het werd gebouwd, vertrokken de inwoners weer. Het is niet precies duidelijk waarom.

Lees ook: Waarom werd dit woestijndorpje van de ene op de andere dag verlaten?

Al Madam

Het Ano Nuevo Island Light Station maakt deel uit van het Ano Nuevo State Park, een prachtig kustgebied in het noorden van Californië. De vuurtoren op dit eilandje werd in 1872 gebouwd om de schepen veilig langs dit gevaarlijke stuk kust te loodsen. In 1906 werd het huis waarvan de resten nu nog overeind staan gebouwd, maar het bleek moeilijk te onderhouden door de zeelucht en zeehonden die telkens de tuinen en zelfs het huis binnenwandelden. In 1955 sloten de vuurtoren en het huis en werd het een beschermd natuurgebied. In 1976 werd de vuurtoren om veiligheidsredenen afgebroken. Het eiland is niet toegankelijk voor het publiek, maar vanaf een afstandje kan je het eiland en de enorme aantallen zeehonden en andere zeedieren zien.

Lees ook: Dit zijn de mooiste natuurgebieden in Californië

Ano Nuevo Island Light Station

In 1986 explodeerde één van de reactoren in de kerncentrale in de Oekraïense stad Tsjernobyl, die toen nog tot de Sovjet-Unie behoorde. 31 arbeiders in de kerncentrale en brandweermannen kwamen meteen om het leven. In de jaren daarna overleden nog eens duizenden mensen door kanker die het gevolg was van een te hoge blootstelling aan radioactiviteit. Na de explosie werd een gebied van dertig kilometer rond de nucleaire site omtruimd. Ook de nabijgelegen stad Pripjat viel in dat gebied.

Lees ook: Oekraïne hoopt op werelderfgoedstatus van Tsjernobyl

Tsjernobyl

Gwrych Castle werd gebouwd tussen 1812 en 1822 in het noorden van Wales. Het kasteel werd honderd jaar lang bewoond. In de Tweede Wereldoorlog werd het in beslag genomen en sindsdien was het kasteel telkens in andere handen en werd het onder andere gebruikt voor middeleeuwse shows en als decor voor de serie ‘I’m a celebrity….. Get me out of here’. Er bestaan plannen om het kasteel voor verder verval te behoeden.

Gwrych Castle

Hashima (ook Gunkanjima genoemd) is een eiland voor de kust van Nagasaki in Japan. Ooit leefde 5.000 mijnwerkers op het kleine eilandje. Het was daarmee het dichtstbevolkte deel van de wereld, maar toen in 1974 de mijnen sloten liep het eiland leeg en kreeg de natuur er ruim baan. In 2005 werd Hashima opgenomen op de lijst van Werelderfgoederen en sinds 2009 mogen toeristen onder begeleiding het eiland bezoeken.

Hashima

Het Chinese dorpje Houtouwan, gelegen op het eilandje Shengshan, was vroeger een bloeiende vissersnederzetting. In het begin van de jaren negentig kreeg de lokale visserij zoveel concurrentie van de visindustrie dat de bewoners naar het Chinese vasteland trokken. Slechts een enkeling bleef achter. Ondertussen, ruim twintig jaar later, zijn de huizen en straten in het dorpje volledig overwoekerd door klimplanten en onkruid.

Lees ook: In beeld: dit Chinese dorpje werd heroverd door de natuur

Houtouwan

Kolmanskop is een van de spookstadjes in het Sperrgebiet in Namibië. Tussen 1908 en 1914 woonden hier de Duitse diamantzoekers en hun families. Dankzij de opbrengsten van de diamanten konden ze er in grote luxe leven. Ze bouwden een Duits ogend stadje met grote herenhuizen, een zwembad, casino, bowlingbaan en luxewinkels. Toen de diamanten rond Kolmanskop opraakten en er elders meer kostbare stenen werden gevonden, stroomde het stadje leeg. In 1959 vertrokken de laatste inwoners en sindsdien ligt het stadje er verlaten bij.

Kolmanskop

In Cockle Bay bij Magnetic Island in de Australische staat Queensland ligt het wrak van de SS City of Adelaide, een passagiersboot uit 1863 die later werd gebruikt voor vrachtvervoer. Ondertussen is het wrak een mangrovebos geworden.

Magnetic Island

Petite Ceinture is een voormalige spoorlijn die rond heel Parijs liep. Het 32 kilometer lange traject deed dienst tussen 1862 en 1934. Sinds 2007 worden steeds meer delen opengesteld voor wandelaars.

Lees ook: In beeld: wandelen over de voormalige spoorlijn Petite Ceinture in Parijs

Petite Ceinture

Ross Island ligt op 800 kilometer van de Indiase kust en werd vanaf 1858 door de Britten gebruikt als gevangeniseiland. De Britten zelf woonden er in luxeverblijven en tegelijkertijd werden gevangenen er op een gruwelijke manier behandeld. In 1937 werd de gevangenis gesloten en in 1941 werd het eiand getroffen door een krachtige aardbeving waarbij 3000 doden vielen. In de Tweede Wereldoorlog werd het eiland ook nog geplunderd door Japanse soldaten. Sinds het einde van de oorlog heeft de natuur er weer vrij spel gekregen en dient het als toeristische attractie.

Ross Island

Torre Scola is een militaire toren in de Golfo dei Poeti bij Palmaria eiland in de Italiaanse regio La Spezia. De dertien meter hoge, vijfhoekige toren maakte deel uit van een defensief systeem uit de 16e en 17e eeuw. De toren met vier meter dikke muren bood plaats aan acht personem en tien kanonnen. De toren speelde een rol in de Napoleontische oorlogen (1803-1815) en raakte daardoor beschadigd. Daarna raakte de toren in verval, maar tussen 1976 en 1980 kreeg de toren een opknapbeurt en tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie.

Torre Scola

Ta Prohm is een tempel in Siem Raep in Cambodja. Alhoewel het 12-eeuwse tempelcomplex zelf al uniek is, maken de bomen die er overal overheen en tussendoor groeien de site nog specialer. De tempel werd wereldberoemd toen deze figureerde in de film Tomb Raider uit 2001.

Ta Prohm

Château de la Mothe-Chandeniers ligt in de Franse Loire regio bij de plaats Trois-Moutiers. Het kasteel werd gebouwd in de dertiende eeuw, maar kreeg het in de loop van de eeuwen zwaar te verduren. De eerste schade liep het op tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk van 1337 tot 1453, vervolgens tijdens de Franse Revolutie in 1795 en ten slotte in 1932 tijdens een brand. Sinds die tijd ging het alsmaar slechter met het kasteel. Maar in 2017 nam een groep lokale bewoners het initiatief om het kasteel te kopen en daar mede-eigenaren voor te zoeken. Voor minstens 50 euro konden geïnteresseerden een stukje van het kasteel kopen. Ondertussen is het kasteel in bezit van zo’n 20.000 eigenaren die zelf de handen uit de mouwen steken en het kasteel opknappen om er toeristische accomodaties in te maken. De bomen en planten die het kasteel overwoekerd hebben, blijven staan.

Château de la Mothe-Chandeniers

Vallone dei Mulini in de Italiaanse regio Sorrento is een vallei waarin vier stenen molens staan. De vallei waar een rivier doorheen stroomt, ontstond zo’n 37.000 jaar geleden door een vulkaanuitbarsting. De eerste molen werd in de dertiende eeuw gebouwd. De molens raakten rond 1900 in onbruik. In de kloof is een unieke plantenwereld onstaan. Dat heeft te maken met de hoge luchtvochtigheid, met de afwezigheid van industriële vervuiling en het gebrek aan ventilatie.

Vallone dei Mulini

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content