In beeld: Oxfam-koffieproductie in Congo

“Dit is het begin van een lange duurzame relatie”, zegt Isabel Vertriest van Oxfam-Wereldwinkels op een bijeenkomst van koffieboeren in de Kivu. “Jullie produceren, wij verkopen. Peu à peu bouwen we het samen weer op.”

En dat is broodnodig, want het is triest gesteld met Congo. Decennia van uitbuiting en oorlogen hebben het land herschapen in een puinhoop, Congo is er erger aan toe dan ooit. De kindersterfte is van de hoogste ter wereld – 16 procent – en de scholingsgraad bij de laagste – 30 procent van de volwassen bevolking is analfabeet, de helft van de kinderen gaat nooit naar school.

Veelgeprezen arabica In de Oxfam-Wereldwinkels is koffie uit veel landen te koop. Uit onder meer Ethiopië, Tanzania en Oeganda, uit Peru en Costa Rica, maar op de veelgeprezen arabica uit Kivu was het wachten tot de oorlogsperikelen er waren geluwd en de eerste geschikte, daadkrachtige partners werden gevonden. Het duurde tot vorig jaar voor Oxfam-Wereldwinkels in contact kwam met Sopacdi en Muungano, twee koffiecoöperaties in de Kivu.

De eerste gourmetkoffie uit Kivu, de eerste oogst van deze coöperaties in het hoogland van Kivu, is in de Oxfam-Wereldwinkels te koop. Een pakje van 250 gram kost 3,85 euro.

Griet Schrauwen

U leest het volledige reisverslag in de Knack Weekend Black Culinair van 26 oktober 2011. Meer info via www.oxfamwereldwinkels.be/congo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content