In beeld: Ontdek Zwitserland met de locals

In beeld: Ontdek Zwitserland met de locals
© MySwitserland

Alle activiteiten vormen ontmoetingen met lokale bewoners. Een speciale zoekfunctie op de pagina van My Swiss Experience zorgt ervoor dat men onder andere kan selecteren op regio, thema, datum, groepsgrootte en taal. De activiteit wordt direct bij de aanbieder geboekt.

De maismolens van Vergeletto © MySwitserland

De bezichtiging van de molens van Vergeletto start in het productielab waar een roosterapparaat en kleine elektrische molen staan. Na de hoofdmolen, die nog altijd in bedrijf is, ga je naar de "Ulüc"-molen, waar vroeger maïs boven open vuur werd geroosterd. Aan het einde van de rondleiding is er een proeverij van de heerlijke glutenvrije producten.

De zon schijnt, het water klettert en het ruikt naar popcorn... ... Voor de inwoners van Vergeletto is dit al jarenlang niets nieuws meer. Begin 19e eeuw doet de maïs zijn intrede in het Onsernonetal en zodoende ook in Vergeletto. Voordien kwam er alleen rogge op tafel. Volgens de alom beproefde methode maar dan nu met maïs in plaats van met rogge roosterde de toenmalige molenarin Nunzia Terribilini de voedingsrijke gele korrels. Ze deed dat in een pan boven het vuur, tot een derde van de korrels open was gesprongen. Deze popcorn werden dan samen met de resterende korrels in de molen gemalen, en zo ontstond het juiste meel, de Farina bóna. Vandaag is het Ilario Garbani, geboren en getogen in de streek, die aan het roer staat van de voormalige molen van Nunzia. Al ongeveer drie jaar produceert hij het lekkere maïsmeel en is hierbij een unicum in Zwitserland. Hij leidt u rond en laat u met plezier proeven.

Ontmoeting met een absint-brander in Boveresse © MySwitserland

Val de Travers is de bakermat van absint. Als sinds de 18e eeuw wordt de "de groene Fee" in dit dal op traditionele wijze gedistilleerd. De kruiden worden met de hand geplukt en gedroogd. Philippe Martin stookt in zijn eigen oven in het oude huis in Boveresse, zoals zijn vader Franciscus dat al deed. Deze was tijdens de "drooglegging" trouwens een beroemde smokkelaar.

Naast alsem kunnen er in absint nog twaalf extra kruiden worden gebruikt. En precies deze mengeling bepaalt het geheime recept van elke distilleerder. Heb je je vermout liever zoet of beter, gekruid of zacht? Vaak is dat een kwestie van smaak. Daarom is er dan ook een heel ruim assortiment.

Twee jaar geleden besliste Philippe Martin om de distilleerderij van zijn vader over te nemen en zijn baan op te geven. De passie van zijn vader, Francis Martin, heeft hem ongetwijfeld aangestoken, maar er is meer aan de hand... Naar het schijnt stroomt er absint door de aderen van de Jurabewoners.

Het botert goed in Riederalp © MySwitserland

Men smeert er brood mee, of gebruikt het om uien te verglazen. Maar hoe wordt boter eigenlijk gemaakt? Dat ontdek je tijdens het boter karnen in het Alpmuseum in Riederalp. De botermeisjes demonstreren met apparaten van vroeger, hoe aromatische alpenmelk tot romige boter wordt verwerkt. Gevolgd door een proeverijtje.

De Bodenmeer-visserij van dichtbij beleven © MySwitserland

Rolf Meiergaat aan boord en neemt mee: zijn visnetten, en soms ook gasten die hij deelgenoot maakt van de geheimen van het vissersleven. En de geheime ster van de show: de Bodensee. De zelf gevangen vis kan je als bezoekers mee naar huis nemen of meteen vers in het restaurant Seegarten in Ermatingen laten bereiden.

Kennismaken met traditionele bergkaas productie in Moléson-sur-Gruyères © MySwitserland

"La Ferme du Bourgoz" is een typisch alpine boerenbedrijf in Gruyère. De familie Murith is uiterst gastvrij. Bezoekers kunnen overnachten in Eliane's elegante B'n'B en overdag Jacques helpen bij de kaasproductie in de alpenhut. Seizoensafhankelijk wordt Gruyère of Vacherin Fribourgeoise gemaakt.

Voorbereiding van de skipistes in Zermat © MySwitserland

In Zermatt razen de skiërs omlaag over de pistes en nemen aan het einde van de middag de kuierlatten. Maar niet de pistebeheerder. Deze stapt na 16:00 uur in zijn voertuig en prepareert tot middernacht de afdalingen. Als bezoeker kan je een keer die rol overnemen en vier uur lang erbij zijn als de pistes worden geprepareerd.

Tour de Bern in de "Fondükscha" © MySwitserland

Een Fondükscha is een riksja met fondueplezier. Riksjarijders peddelen door de steegjes van Bern, terwijl bezoekers op de drie wielen warm ingepakt genieten van gesmolten kaas. Stedelijk fonduen in de hoofdstad.

Met Toni Cavelti op safari in Val Tuors © MySwitserland

Tegen de avond rijden de deelnemers met jager Toni Cavelti in een personenbus naar het archaïsche Val Tuors. Vanaf een landweggetje kunnen zij door een verrekijker edelherten observeren, die dieren lijken vlakbij. Deze Bündense safari is ook geschikt voor ongeoefende wandelaars. Bij mist en regen evenals gedurende de jachttijd wordt deze tocht niet gehouden.

Koeien-trekking in Hemishofen © MySwitserland

Ook met koeien kan men gaan wandelen. Hoe je zelfs op een koe kunt rijden, ervaren bezoekers van de Bolderboerderij in Hemishofen. De begeleide tocht gaat vanaf de boerderij door bossen en uiterwaarden, langs de rivieren Biber en de Rijn.

Lamatrek naar de yurt tent in Safien-Platz © MySwitserland

Na de lunch in het dal begint de lamatrekking. Begeleid door een lokaal boerengezin wandelen de deelnemers met de bepakte lama's vanuit Safien omhoog naar de yurt tent, waar 's avonds onder de sterren wordt gedineerd. Overnachten in de yurt. 's Morgens loopt het pad langs het Bächermeertje en terug naar het dorp.