In beeld: K2, de Killer Mountain

In beeld: K2, de Killer Mountain
© Reuters

De K2 ligt op de grens van Pakistan en China in het Karakoram gebergte en is met 8611 meter de op een na hoogste berg ter wereld. Lange tijd gold de berg als onbeklimbaar, maar in 1954 slaagden de twee Italiaanse bergbeklimmers Lino Lacedelli en Achille Compagnoni erin de top te bereiken.

Ondertussen klommen meer dan 300 anderen naar de top, maar de berg eist ook veel dodelijke slachtoffers. Zo kwamen er in 2008 elf klimmers tegelijk om het leven toen een vallend ijsblok de touwen doorsneed. Dit drama werd in 2012 door Nick Ryan verfilmd als The Summit.

Op iedere honderd klimmers die een poging wagen om de K2 te beklimmen sterven er 29. Ter vergelijking: van de honderd klimmers die de top van de Mount Everest probeerden te halen overleden er 'slechts' 4.

De K2 is zo verraderlijk omdat de wanden enorm steil zijn, er veel gevaar op lawines bestaat en er hevige stormen voorkomen. De weg naar beneden is nog gevaarlijker dan naar boven in verband met de vele kloven. De weg naar boven vanuit Pakistan is eenvoudiger dan die vanuit de Chinese kant.

Vroeger trokken de meeste klimmers dan ook naar Pakistan. Overigens niet alleen voor de K2, maar ook voor de andere 13 bergen van boven de 8000 meter. Ook toeristen kwamen er veel om te genieten van de woeste schoonheid van het gebied.

Zowel de toeristen als klimmers blijven nu weg in verband met de vele aanslagen en ander geweld. Dat is funest voor de dorpjes in de omgeving. De inwoners verdienen immers hun geld met het begeleiden van de klimmers.

Reuters-fotograaf Wolfgang Rattay ging er polshoogte nemen, bezocht het basecamp en maakte er deze mooie fotoreportage. (MS)

K © Reuters

K1 © Reuters

K2 © Reuters

K3 © Reuters

K4 © Reuters

K5 © Reuters

K6 © Reuters

K7 © Reuters

K8 © Reuters

K9 © Reuters

K10 © Reuters

K11 © Reuters

K12 © Reuters

K13 © Reuters

K14 © Reuters

K15 © Reuters

K16 © Reuters

K17 © Reuters

K18 © Reuters

K19 © Reuters

K20 © Reuters

K21 © Reuters

K22 © Reuters

K23 © Reuters

K24 © Reuters

K25 © Reuters

K26 © Reuters

K27 © Reuters

K28 © Reuters

K29 © Reuters

K30 © Reuters

K31 © Reuters