In beeld: grootste bedevaart ter wereld

In beeld: grootste bedevaart ter wereld
© Reuters

De organisatie verwacht de komende twee maanden in totaal 88 miljoen gelovigen voor Kumbh Mela, of het nectarkruikenfestival. De pelgrims zijn voor deze editie van het festival naar Allahabad afgezakt.

Vlak bij die Noord-Indiase stad stromen Ganges, Yamuna en de enkel in de mythologie bestaande rivier Saraswati samen. Door zich in de rivier te baden willen de hindoes zich van zonden reinigen en zich bevrijden uit de eeuwige cyclus van wedergeboortes.

Milieubewegingen waarschuwen intussen voor het zwaar vervuilde water van de Ganges, en raden een bad af. "Om het eenvoudig te zeggen: een rivier is hier geen rivier, het zijn allemaal riolen", aldus een onderzoeker. Dit jaar is de situatie nog erger omdat het water in de rivier bijzonder laag staat.

Meer dan 12.000 politieagenten moeten dit jaar instaan voor de bescherming van de miljoenen pelgrims. Verwacht wordt dat deze editie alle records zal breken. In die grote mensenmassa komt het elke keer weer tot gedrang. In 2003 kwamen zo nog 41 mensen om. Verschillende bekende mensen zullen ook naar Allahabad afzakken, onder wie actrice Catherine Zeta-Jones.

Volgens de hindoeïstische mythologie houdt Kumbh Mela verband met de strijd tussen goden en demonen. Zij vochten om een kruik (Kumbh) met nectar die hen onsterfelijk helpt maken. Restjes van het elixir vielen daarbij op vier verschillende plaatsen, waar nu om de drie jaar het festival gehouden wordt. (Belga/MS)

Ganges © Reuters

Ganges1 © Reuters

Ganges2 © Reuters

Ganges3 © Reuters

Ganges4 © Reuters

Ganges5 © Reuters

Ganges6 © Reuters

Ganges7 © Reuters

Ganges8 © Reuters

Ganges9 © Reuters

Ganges10 © Reuters

Ganges11 © Reuters

Ganges12 © Reuters

Ganges13 © Reuters

Ganges14 © Reuters

Ganges15 © Reuters

Ganges16 © Reuters

Ganges17 © Reuters

Ganges18 © Reuters