In beeld: enkele van de mooiste Art Nouveau gebouwen in de wereld

Casa Batllo in Barcelona © Getty Images

Tussen 1890 en 1914 veroverde de kunststroming Art Nouveau (Jugendstil) de wereld. Van Buenos Aires tot Helsinki en van Brussel tot Sint Petersburg: ontdek enkele van de mooiste Art Nouveau bouwwerken.

Art Nouveau of Jugendstil was een artistieke beweging die tussen 1890 en het begin van de Eerste Wereldoorlog de hele wereld veroverde. De beweging beïnvloedde zowel de schilderkunst, design, toegepaste kunst als architectuur.

Kenmerkende elementen zijn de asymmetrische vormen met veel invloeden uit de natuur zoals vogels, bloemen en wolken, en geometrische patronen zoals halve cirkels en parabolen. In de architectuur zijn de golvende vormen die de hele structuur van het gebouw bepalen direct herkenbaar. Ook wordt de buitengevel vaak uitbundig gedecoreerd met keramiek, glas-in-lood-ramen en gietijzer.

De Belgische architect Victor Horta is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Art Nouveau. Vooral in Brussel vind je enkele mooie door hem ontworpen gebouwen. Vier daarvan staan op de Unesco werelderfgoedlijst. Andere wereldberoemde Art Nouveau gebouwen zijn de Secession in Wenen, Casa Batllo in Barcelona en de Gellert baden in Boedapest. Ontdek enkele van de mooiste Art Deco bouwwerken in de wereld.

Partner Content