In beeld: de vreemdste stadjes op aarde
Klein historisch stadje in de Franse Pyreneeën dat bekendstaat om het mysterie van de Heilige Graal.
Arcosanti is een experimenteel stadje in de woestijn van Arizona waar architect Paolo Soleri wilde aantonen dat de leefomstandigheden in een stad verbeterd kunnen worden zonder de aarde daarbij te vernielen.
Florida staat bekend als toevluchtsoord voor gepensioneerden. Dat geldt in het bijzonder voor The Villages: bewoners beneden de 19 jaar mogen er niet wonen en ieder huishouden moet minstens één bewoner van boven de 55 tellen.
Stadje dat in 1968 werd opgericht door Mirra Alfassa met als doel een universele plaats te creëren waar mannen en vrouwen uit alle landen in vrede en harmonie kunnen samenleven. Middenin Auroville staat deze Matrimandir, een plaats van stilte en vrede.
Stalin vormde in 1937 de Joodse Autonome Oblast, bedoeld als een soort Joodse nationale staat. Toch bedraagt het aantal Joden maar zo’n vijf procent van de bevolking.
Centralia is een stadje in de Amerikaanse staat Pennsylvania waar in 1962 een grote brand in de koolmijnen ontstond. Nu, 51 jaar later, woedt de brand nog altijd en wonen er nog maar 10 mensen.
De weersomstandigheden in dit mijnstadje dat ook wel ‘de opaalhoofdstad van de wereld’ wordt genoemd, zijn zo extreem dat het leven zich er vrijwel volledig ondergronds afspeelt.
Spirituele gemeenschap en ecostadje in de Italiaanse regio Piedmonte dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd opgericht. Het startte met 24 inwoners, maar telt er ondertussen zo’n 800.
Stadje volledig gewijd aan de schaaksport, gebouwd door de schatrijke president van Kalmukkië, tevens groot schaakliefhebber.
In China zijn ze dol op het kopieren van Westerse spullen en zelfs dorpen zoals dit dorpje in Italiaanse stijl in de buurt van de stad Tianjian.
Nog een replicastadje in China: van het Oostenrijkste dorpje Hallstatt in de buurt van de stad Huizhou.
Sloppenwijk bij Caïro waar de inwoners leven van het verzamelen en recycleren van afval.
Ooit was dit kunstmatige eilandje dichtbevolkt met mijnarbeiders. Toen de mijnen in 1974 sloten trokken de bewoners snel weg. Tegenwoordig behoort het tot de grootste spooksteden ter wereld.
Kangbashi werd in 2003 gebouwd als uitbreiding van de 25 kilometer verder geleden stad Ordos in het noorden van China. Er zouden een miljoen mensen kunnen wonen. Nu de stad af is wonen er maar zo’n 30.000 mensen en staat het grootste deel van de appartementsgebouwen leeg.
Dit zeer noordelijk gelegen stadje telt ongeveer 2000 inwoners, maar ze zijn afkomstig uit meer dan 20 landen waaronder Noorwegen en Thailand. Er sterven kan wel, maar begraven worden niet. De grond is er zo koud dat de lichamen niet tot ontbinding overgaan en daarom wordt er al 70 jaar niemand meer begraven.
Dorpje met slechts één inwoner en de 5000 boeken tellende bibliotheek Rudy’s Library die Elsie Eiler, de enige inwoonster, opende ter nagedachtenis van haar in 2004 overleden echtgenoot.
Nederzetting op een op vijftig kilometer voor de kust gelegen boorplatform. Het aantal inwoners bedraagt 400.
In 1947 zou hier een buitenaards ruimteschip geland zijn. Het hele stadje staat tegenwoordig nog altijd in het teken van die gebeurtenis. Zo is er een Ufo museum, een Ufo festival en overal kom je beelden en tekeningen van aliens tegen.
Dit stadje in het zuiden van Spanje is gebouwd in en rond een smalle rivierkloof. Een deel van de woningen is letterlijk in de rotswanden gebouwd.
Slab City, ook wel The Last Free Place genoemd, is een toevluchtsoord voor mensen zonder huis en zonder geld en voor artiesten, globetrotters, hippies, zwervers en overwinteraars.
Supilinn, wat letterlijk soepstad betekent omdat de straatnamen allemaal met soep te maken hebben, is één van de laatst overgebleven historische sloppenwijken in Europa.
Replica van een Victoriaans Brits dorpje in China compleet met kerk, marktplein, pub en fish and chips winkel.
In de Sulawesi zee wonen zogenaamde zeezigeuners in huizen op palen boven het water.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier