In beeld: de socialistische droomstad van Hugo Chavez

De stad met de naam Ciudad Caribi zou plaats moeten bieden aan 20.000 families en zo de woningnood in Venezuela het hoofd moeten bieden. Tegelijk zou de stad het toonbeeld van het socialisme in Venezuela moeten worden. De Inwoners zouden er allemaal een gratis woning krijgen met dezelfde inrichting en de winst die winkels maakten zou naar de gemeenschap gaan.

In 2007 werd begonnen met de bouw van Cuidad Caribi. Ondertussen wonen er vijfduizend mensen die tot nu toe erg te spreken zijn over hun stad. De 37-jarige inwoonster Margarita Fornica vertelt Reuters bijvoorbeeld dat ze vroeger amper rond kon komen en woonde in een door modderstromen beschadigd huis.

Nu heeft ze een fatsoenlijke woning, werkt ze als schoonmaakster in een school, krijgen haar vijf kinderen gratis onderwijs en volgt ze een opleiding tot televisieproducente, iets dat ze altijd al graag wilde.

Kritiek

Kritiek is er ook. Om maar een paar dingen te noemen: de bouw zou niet snel genoeg vooruit gaan, de kwaliteit van de huizen is ondermaats, de ligging in de heuvels rond de hoofdstad Caracas is, gezien het gevaar voor modderstromen, slecht gekozen en de inwoners zouden uren in de rij moeten staan om een winkel binnen te kunnen.

Volgens de plannen moet de stad in 2018 volledig klaar zijn. Daarna zal pas bljjken of Ciudad Caribi werkelijk het socialistische paradijs wordt waarvan Chavez droomde. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content