In beeld: de high-tech architectuur van Norman Foster

In beeld: de high-tech architectuur van Norman Foster
© Thinkstock

Enkele van de belangrijkste gebouwen van de afgelopen dertig jaar zijn ontworpen door Norman Foster. Een paar voorbeelden: de Reichstag in Berlijn, het Millau viaduct in Frankrijk, de Commerzbank in Frankfurt en het Swiss Re Building in Londen. Foster ontwerpt alles: vliegvelden, bruggen, kantoorgebouwen, theaters, musea, gewone huizen en zelfs hele steden.

Voor zijn indrukwekkende oeuvre ontving hij alle belangrijke architectuurprijzen, waaronder de Pritzker prijs in 1999 en twee maal de Stirling Prize (in 1998 en 2004), en werd hij geridderd.

Open, helder en licht

Norman Foster gebruikt de nieuwste technologieën in zijn ontwerpen, maar wel op zo'n manier dat er een harmonie tussen het gebouw en de omgeving bestaat. In een interview met Knack Weekend omschrijft hij zijn eigen architectuur: "Waar ik vooral van hou is een architectuur die helder, open en licht is. Ik hou van afstand en transparantie, ik wil graag de zon naar binnen laten."

Hij is altijd op zoek naar een combinatie van esthetiek en functionaliteit en vindt het vreemd dat sommige mensen doen alsof architectuur vooral een kwestie van esthetiek is. Esthetiek is natuurlijk belangrijk naar het is, volgens hem, geen doel op zich.

CO2-neutraal

Foster streeft er in zijn ontwerpen ook altijd naar de ecologische impact zo klein mogelijk te houden. Het gebouw waar hij in de jaren zeventig beroemd mee werd - het Willis and Faber headquarters in Ipswich - behoorde tot de eerste ecovriendelijke kantoren en was in die tijd radicaal vernieuwend.

Foster is van mening dat we vervoermiddelen moeten ontwikkelen die geen schade toebrengen aan het klimaat. Dan zullen de steden ook meteen veranderen. Dat gebeurde immers ook toen de auto uitgevonden werd: oude steden met smalle straatjes waren niet afgestemd op het autoverkeer en doordat mensen opeens ook gemakkelijk buiten de stad konden gaan wonen, werd het platteland grotendeels verprutst.

Foster is nu bijvoorbeeld bezig met het ontwerpen van de eerste CO2-neutrale stad ter wereld. Masdar in Abu Dhabi moet plaats bieden aan 90.000 inwoners, maar toch het klimaat niet negatief beinvloeden.

Norman Foster heeft meer dan duizend werknemers in dienst, verspreid over vijftien landen die werken aan projecten in veertig landen. (MS)

Reichstag in Berlijn © Thinkstock

Reichstag in Berlijn © Reuters

Ontwerp van het nieuwe Apple hoofdgebouw © Foster + Partners, ARUP, Kier + Wright, OLIN, Apple

Piramide van de Vrede in Astana, Kazachstan © Reuters

City Hall in Londen © Thinkstock

Clyde Auditorium in Glasgow © Dalbera, Wikicommons

Dolder Grand Hotel in Zurich © Reuters

Frankfurt Airport Terminal 2 © Epizentrum, Wikicommons

Hearst Tower in New York © Thinkstock

Khan Shatyr in Astana, Kazachtstan © Reuters

Torre Caja in Madrid © Gellerj, Wikicommons

Metrpolitan Business Centre in Warschau © Reuters

Viaduct van Millau in Frankrijk © Reuters

Millennium Bridge in Londen © Thinkstock

MRT station in Singapore © Calvin Teo, Wikicommons

Glasgow Science Center © Florian Fuchs, Wikicommons

Supreme Court Singapore © Terence Ong, Wikicommons

Swiss Re (ook Gherkin building genoemd) in Londen © Reuters

Willis Building in Ipswich © Mato Zilincik, Wikicommons

Sir Norman Foster © Reuters