In beeld: de gouden jaren van Irak

© Latif al Ani

Lees ook: ‘De gouden jaren van Irak in beeld: Amerikaanse limousines in de straten van Mosul’

Fotograaf Latif al Ani (°1932, Bagdad) wordt de vader van de Iraakse fotografie genoemd. Hij was de eerste die het kosmopolitische leven van het bloeiende Irak van de jaren vijftig tot zeventig vastlegde op beeld. Zijn unieke zwart-witfoto’s vormen het visuele geheugen van een land tijdens zijn gouden jaren.

Al Ani toonde de levendige Iraakse cultuur in al haar overdaad en complexiteit. Hij documenteerde het steeds westerser wordende alledaagse leven, de politieke cultuur en de industrie en maakte luchtfoto’s van Bagdad in opdracht van een Britse oliemaatschappij.

Onder het onderdrukkende regime van Saddam Hoessein moest Al Ani stoppen met fotograferen en lange tijd bleef het stil rond de kunstenaar.

In 2015 werd Al Ani genomineerd voor de Prins Claus Prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt door de koninklijke familie van Nederland, en toonde hij zijn werk in het Iraakse Paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië.

Dit boek, uitgegeven door Hannibal, wordt ingeleid door een interview met Latif al Ani door Tamara Chalabi, voorzitster van de Ruya Foundation in Irak. Het bevat ook een essay van de Iraniër Morad Montazami, curator Midden-Oosterse kunst van Tate Modern. Montazami plaatst het werk van Al Ani in de bredere context van de modernisering van Irak, architectuur, archeologie ende ontwikkeling van de fotografie en de beeldcultuur.

Latif al Ani, Uitgeverij Hannibal, 160 pagina’s, hardcover, 39,95 euro, Engelse editie, ISBN 978 94 9208 188 9

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content