In Amsterdam werden al 120 illegale hotels gesloten in 2013

© Thinkstock

In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam zijn sinds het begin van dit jaar al 120 illegale hotels gesloten.

De eigenaars van de hotels hebben in totaal ongeveer een half miljoen euro aan boetes gekregen. Dat hebben de autoriteiten van Amsterdam bekendgemaakt. De stad heeft de controles aangescherpt, vooral in juli en augustus, wanneer veel toeristen Amsterdam bezoeken.

Brand

De aanleiding voor de verscherpte controles is een brand in een illegaal hotel aan de Nieuwezijds Voorburgwal in juni vorig jaar. Daarbij kwamen twee toeristen uit Litouwen om het leven.

Weed en paddo’s

In de illegale hotels zitten vaak te veel mensen op elkaar en de brandbeveiliging is er vaak niet in orde. De panden bevinden zich vooral in het centrum, maar ook in wijken als Zuid. Omwonenden klagen volgens de stad bovendien over “dronken, brallende en kotsende toeristen”.

Op de Wallen sloot de stad vorige maand een illegaal hotel met 30 bedden op vier verdiepingen. De enige nooduitgang was een smalle trap naar beneden. De toeristen binnen waren “redelijk onder invloed”, aldus een woordvoerder. Op de vloer lagen waterpijpen en paddozakjes.

De brandmelder was waarschijnlijk uitgeschakeld, want die ging niet af terwijl bijna iedereen aan het blowen was.

Vorig jaar zijn er 20 tot 30 hotels gesloten. Daarbij werd voor 100.000 tot 200.000 euro aan boetes opgelegd. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content