In 2019 verdween elke zes seconden een voetbalveld aan oerbos

. © Xinhua

Vorig jaar is net geen 12 miljoen hectare aan tropisch oerbos gehakt of uitgebrand, waarvan bijna een derde, 3,8 miljoen hectare, tropisch oerbos dat bijzonder belangrijk is voor de biodiversiteit en de opslag van CO2.

Elke zes seconden verdwijnt dus een voetbalveld van dat belangrijk oerbos. Dat blijkt uit becijferingen die het World Resources Institute publiceert. Sinds de eeuwwisseling verdween enkel in 2016 en 2017 nog meer van dat essentieel bos.

Brazilië alleen was goed voor bijna een derde van het verlies van deze kostbare bossen (1,4 miljoen hectare). Congo en Indonesië volgden op plaatsen twee en drie, met respectievelijk 475.000 en 324.000 hectare.

In Bolivië en Australië werden dan weer recordverliezen opgetekend door bosbranden. De zware bosbranden in Australië van eind vorig jaar tastten dan wel geen tropisch oerbos aan, het verlies aan boomoppervlakte verzesvoudigde in 2019.

Met het platform Global Forest Watch houden natuurbeschermingsorganisaties, onder leiding van het World Resources Institute, al sinds 2014 met satellieten de veranderingen in het wereldwijde bosareaal in de gaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content