Imposantste plafonds ter wereld
Vincent Fobelets
Jan Fabre bezette de Spiegelzaal van het Brusselse Koninklijk Paleis met een miljoen juwelen kevers.
Boven de lobby van het Gran Hotel in Mexico City werd in 1908 dit majestueuze, glazen plafond opgetrokken.
De oudste Zen tempel in Kyoto (1202) werd in 2002 opgeluisterd met een dramatische plafondschildering van de Japanse kunstenaar Koizumi Junsaku.
In 1605 begon de 160 jaar durende bouw van deze Jezuïetenkerk in de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito. Het natuurlijke zonlicht dat door de koepel schijnt, speelt met de overvloed aan bladgoud in het kerkinterieur.
Zes skylights in glasraam kijken neer op de centrale hal van het Congresgebouw in Washington.
De hoofdkoepel van de Imam moskee in Esfahan is belegd met een krioelend kluwen van mozaïekjes in blauwe, groene en gouden tinten.
Deze fresco met trompe d’oeil effect van Andrea Pozzo had als doel de kerkgangers tijdens de contrareformatie te impressioneren.
Gelegen in de Indiaase stad Ranakpur en gebouwd in de 15e eeuw is deze tempel een van de mooiste verwezenlijkingen van het jaïnisme.
30 haarfijne schilderingen beschrijven de militaire en politieke overwinningen van Louis XIV tijdens de Hollandse oorlog in de 17e eeuw. Het waren overigens de eerste afbeeldingen van de Zonnekoning als persoon (in plaats van als mythisch wezen).
Nergens in deze stenen kerk ontsnap je aan de blik van de 104 aanwezige cerubijntjes.
2000 felgekleurde, glasgeblazen bloemen van artiest Dale Chihuly kijken neer op de speeltafels van het beroemde casino The Bellagio.
De Arabische inscripties verwijzen naar de Moorse roots van het Sevillaanse Alcatrazfort.
Het impressionante gotische plafond van de King’s College kapel in Cambridge is 88 meter lang en 12 meter breed.
In de plafondschildering van het hoofdtreinstation te New York City vallen 2500 sterren te ontdekken. De 60 grootste geven ook nog eens licht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier