Column

Wim Denolf

‘Ik mis soms het ronddwalen en zoeken dat vroeger bij reizen hoorde’

Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

‘Zonder hulpmiddelen ben je bewuster met je omgeving bezig en sta je meer open voor onverwachte avonturen en ontmoetingen’, schrijft Knack Weekend-redacteur Wim Denolf.

Het uitzicht vanuit het reuzenrad in het Weense Prater? Waardeloos. Het gazon van Schloss Schönbrunn? Een zootje. Een boottocht op de Donau? Boooring! Althans, toch volgens de toeristische dienst van… Wenen. Die steekt in een nieuwe campagne de draak met reviewsites als TripAdvisor en Yelp, en met onze neiging om er blindelings op te vertrouwen.

Instrumenten om zelf een vakantie op maat te organiseren zijn er genoeg. We speuren het internet en de sociale media al weken van tevoren af naar restaurants en koffiebars, en ter plaatse hebben we voor zowat alles een app. Zelfs het dichtstbijzijnde openbare toilet staat op Flush. Al dat voorbereiden is handig – je wilt niet in ellenlange wachtrijen belanden of ontdekken dat de metrohalte aan je hotel gesloten is voor renovatie – en boost volgens psychologen je vakantiegeluk nog voor je vertrekt.

Ik mis soms het ronddwalen en zoeken dat vroeger bij reizen hoorde.

Toch mis ik soms het ronddwalen en zoeken dat vroeger bij reizen hoorde. Het kluwen van stegen in het centrum van Rome, de grote bazaar van Istanbul: zonder Google Maps kwam ik altijd ergens anders uit dan ik hoopte, en ik voelde me nooit méér een reiziger. Volgens The Art of Noticing-auteur Rob Walker is verloren lopen zonder reisgids of technologische hulpmiddelen zelfs een must. Dan ben je bewuster met je omgeving bezig en sta je meer open voor onverwachte avonturen en ontmoetingen.

Vraag me niet naar de klassiekers van Tokio of Marrakesh: ik herinner me vooral de locals die me te hulp schoten en overdonderden met hun gastvrijheid. Velen toonden me de weg of vergezelden me naar eettenten, markten en andere plekken die in geen enkele reisgids stonden, maar eens zo memorabel waren. Dat die bijna altijd goedkoper waren dan de toeristische hotspots was mooi meegenomen.

Ongewone plekken en ervaringen blijven langer hangen dan vertrouwde bestemmingen en activiteiten.

Een goede voorbereiding maakt ons dan wel thuis in den vreemde, de kans dat je veilige keuzes maakt – de meest evidente wandelroute, een koffiebar zoals je ze thuis ook graag hebt – is groot. Om maar te zwijgen van de drukte in een zaak waarvan iedereen de geweldige reviews leest. Reizen gaat net over het verlaten van je comfortzone, beweerde tv-kok Anthony Bourdain, ‘het heerlijke gevoel om te wankelen in het onbekende.’ Ongewone plekken en ervaringen blijven ook langer hangen dan vertrouwde bestemmingen en activiteiten. Toch maar uitkijken dus met dat vakantievoorspel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content