IJssculpturenfestival gaat weg uit Brugge

© Epa

Het Sneeuw- en IJssculpturenfestival verlaat Brugge en verhuist naar Hasselt. Dat laat organisator Francis Vandendorpe weten.

Het festival, dat in 1999 voor het eerst neerstreek in Brugge, was een jaarlijkse traditie geworden in de West-Vlaamse provinciehoofdstad, maar daar komt nu een eind aan. Dat is enerzijds het gevolg van de terreurdreiging. Vorig jaar lieten heel wat Britse en Franse autocartoeristen Brugge links liggen na de aanslagen in Parijs, waardoor het bezoekersaantal fors terug liep.

Anderzijds voelt de organisatie zich ook weinig gesteund door de stad. “Momenteel zijn werken aan de gang ter uitbreiding van de buszone en de taxizone op het plein. Hierdoor komt de oppervlakte voor de organisatie van grootschalige evenementen zoals bijvoorbeeld het IJssculpturenfestival in het gedrang omdat het plein een veel kleinere oppervlakte zal overhouden”, aldus Vandorpe. En alternatieven ziet de organisatie niet. ’t Zand is door de ondergrondse parking te warm en de achterkant van het station praktisch is niet haalbaar door de ruimte en het gebrek aan voorzieningen.

Maar de organisatie wijst ook naar de politiek. “De huurprijs voor het stationsplein in Brugge berekend door de burgemeester is te hoog geworden om een grootschalig evenement als het “Sneeuw- en IJssculpturenfestival” rendabel te houden. Ook de vraag van enkele handelaars om de Kerstmarkt uit te breiden van het centrum naar het stationsplein werd door de schepen van evenementen afgewezen, wat wij als organisatie ten zeerste betreuren.”

Vandaar de verhuis naar Hasselt, naar het winterfestival “Winterland”. Het festival zal de naam “Ice Magic Hasselt” dragen. Vandorpe sluit een terugkeer wel niet uit na de afwerking van het stationsplein. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content