IJsland gunt je een unieke blik onder een gletsjer

De Langjökull is met een oppervlakte van meer dan duizend vierkante kilometer de op één na grootste gletsjer in Europa. Onder deze gletsjer is nu Into the Glacier geopend. Dit maakt voor iedereen mogelijk wat tot voor kort voorbehouden was aan wetenschappers: een kijkje in de gletsjer nemen.

Via een 550 meter lange tunnel wandelen bezoekers tot een diepte van 30 meter de gletsjer in. Onderweg zien ze hoe de sneeuw geleidelijkaan verandert in ijs met de voor gletsjers kenmerkende blauwe gloed. Tijdens hun wandeling in de gletsjer krijgen ze inormatie over gletsjers, gletsjeronderzoek en de opwarming van de aarde. Ze komen door tunnels met rood verlichte muren en zalen die ook gebruikt kunnen worden voor bruiloften en andere feesten.

Er bestaan verschillende korte of langere tours eventueel gecombineerd met andere bezienswaardigheden in de omgeving. Met de Classic Tour worden de deelnemers opgehaald per bus in Rejkjavik. Vervolgens worden ze met een monster truck naar de ingang van de Ice Cap Glacier. Daar dringen ze diep door in een wereld van prachtig blauw ijs. Deze tour kan het hele jaar door geboekt worden en duurt in de zomer 2 tot 3 uur en in de winter 3 tot 4 uur.

U kunt er ook een volledige dagtocht van maken door een bezoek aan de gletsjer te combineren met de spectaculaire Hraunfossar watervallen, het nationale park Dingvellir en Deildartunguhver met allerlei geothermale verschijnselen. Ook een Heli Tour is mogelijk. Dan maakt u een helikoptertocht boven Reijkavik, lavavelden, kraters, warme bronnen en kleurrijke bergen alvorens af te dalen in de gletsjer.

Voor een classic tour betaalt u 120 euro, jongeren tussen de 12 en 15 betalen de helft, kinderen tot en met 11 jaar mogen gratis deelnemen. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content