IJsland evacueert toeristen wegens actieve vulkaan

© iStock

Politie in Húsavík en Seyðisfjörður heeft besloten om de buurt rond de actieve vulkaan Bárðarbunga af te sluiten en de aanwezige toeristen te evacueren.

Politie in Húsavík en Seyðisfjörður heeft besloten om de buurt rond de actieve vulkaan Bárðarbunga af te sluiten en de aanwezige toeristen te evacueren. Het toeristisch gebied ten noorden van de IJslandse vulkaan die op uitbarsten staat werd inmiddels geëvacueerd.

Het IJslandse weerinstituut zag aan metingen dat de vulkaan Bárðarbunga verhoogde activiteit vertoonde. Er zijn voorlopig nog geen tekenen van een uitbarsting, maar de autoriteiten wilden het zekere voor het onzekere nemen.

Vliegverkeer

Als het tot een uitbarsting komt, kan dit opnieuw ernstige gevolgen hebben voor het vliegverkeer vanwege de aswolk die vrijkomt. Dit doet denken aan de de uitbarsting van de vulkaan de Eyjafjallajökull vier jaar geleden. De storingen in het Europese vliegverkeer troffen toen meer dan 10 miljoen reizigers en de kosten voor het vliegverkeer werden op meer dan 1 miljard euro geschat.

Bárðarbunga is gesitueerd onder de ijskap van de Vatnajökull-gletsjer in het zuidwesten van IJsland. Doorheen de geschiedenis werden er verschillende uitbarstingen van de vulkaan geregistreerd. Voorzichtigheid is dus geboden. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content