Iconische hotel Metropole in Brussel gaat dicht

Hotel Metropole is het laatste vijfsterrenhotel in Brussel dat niet tot een keten behoort. © Belga Image

Na 120 jaar wil het bekende hotel Metropole in Brussel de boeken sluiten. Door de structurele verliezen van de voorbije jaren en de huidige coronacrisis is de situatie hopeloos. Zo’n 129 personeelsleden zien hun job bedreigd.

Hotel Metropole is een Belgisch bedrijf dat in 1895 werd opgericht en dat voornamelijk actief is in de sector van de luxehotels en bijkomstig in de verhuur van goederen aan de kleinhandel. Het is een van de laatste grote, onafhankelijke Brusselse hotels die nog in handen zijn van familiale aandeelhouders. Het is ook het enige 5-sterrenhotel in de hoofdstad dat niet tot een internationale hotelketen behoort. Maar na meer dan 120 jaar komt nu een einde aan dat verhaal.

De onderneming beschikt immers niet meer over de nodige financiële middelen om de voortzetting van zijn activiteiten te garanderen, klinkt het in het persbericht, en er is ook geen perspectief meer op verbetering. De voorbije jaren stapelden de verliezen zich op: onder meer de terreuraanslagen in Parijs en Brussel en de werken rond de voetgangerzone hadden een grote impact op de hotelactiviteiten.

‘Doordat het hotel gedurende enkele maanden niet toegankelijk was voor voertuigen en lange tijd geconfronteerd werd met een gat voor de deur en de geluidsoverlast van de omliggende bouwwerven, verloor het veel van zijn aantrekkingskracht, zowel voor particulieren (terras en hotel) als voor professionele organisatoren van evenementen.’

2020 kondigde zich beter aan, maar het nieuwe coronavirus gooide roet in het eten. De personeelsvertegenwoordigers werden woensdagmiddag via een bijzondere ondernemingsraad op de hoogte gebracht van de plannen tot sluiting. De directie gaat nu ook gesprekken opstarten over oplossingen of maatregelen voor de 129 getroffen personeelsleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content