Ibiza zonder beats: de laatste geheime plekjes

Zonsondergang bij Es Coralls © Sebastiaan Bedaux
Sebastiaan Bedaux
Sebastiaan Bedaux Sebastiaan Bedaux is freelance televisie- en reisjournalist.

Ibiza staat al enkele jaren aan de top van de toeristische hitlijsten. ‘La Isla Blanca’, het Witte Eiland, is dan ook een allemansvriend: aantrekkelijk voor families, partyflights én rustzoekers. Wij trokken (zoveel mogelijk) buiten de platgetreden paden.

De onwaarschijnlijke populariteit van het eiland stuwt de hotelkamer- en autoverhuurprijzen de hoogte in, zorgt voor gigantische rijen aan de discotheken en creëert verkeerschaos in het drukke zuiden, oosten en westen. Ibiza is nu eenmaal dé fuifbestemming van Europa, maar ook gezinnen met kinderen en jetsetters vinden hier hun gading. Gelukkig baadt het noorden van het Witte Eiland het hele jaar lang in relatieve rust. Groene heuvels en vruchtbare valleien rollen hier tot aan verlaten baaitjes en kleine stranden, af en toe onderbroken door pittoreske dorpen als Sant Joan de Labritja of Santa Agnès de Corona. Aan deze kant van het eiland is de hippiesfeer nog voelbaar, haast iedere inwoner is er yogaleraar of healer, en toeristen zoeken er naarstig naar de laatste geheime plekjes van Ibiza.

ZIEN

Es Portitxol

Het oude centrum van Ibiza-stad.
Het oude centrum van Ibiza-stad.© Sebastiaan Bedaux

Het noordwesten van Ibiza herbergt nog baaitjes en inhammen die onder de noemer verborgen pareltjes vallen. Es Portitxol is zo’n geheim plekje. Hoe dat kan? Met dank aan de wel zeer lastige ligging, die een wandeling van zo’n 45 minuten naar beneden vergt, om uiteindelijk op een minuscuul – maar o zo betoverend – keienstrand aan te komen. Een goede conditie, de juiste schoenen en een grote fles water zijn onontbeerlijk.

Es Vedra

Een uitstapje naar Cala d’Hort – om de schoonheid en energie van het magische rotseiland Es Vedra te kunnen waarnemen – mag op geen enkele Ibizatrip ontbreken. Es Vedra ligt voor de zuidwestkust van Ibiza en is een inspiratiebron voor bedenkers van mythen en legenden. Zo zou Es Vedra een van de weinige overblijfselen zijn van Atlantis én een oriëntatiepunt voor ufo’s. Feit is dat de rots in het op drie na sterkste magnetische veld ter wereld ligt.

DOEN

Cala d’en Serra

Cala d'en Serra.
Cala d’en Serra.© Sebastiaan Bedaux

The Guardian noemde Cala d’en Serra, vlak bij Portinatx in het uiterste noorden van Ibiza, ooit een van de mooiste stranden van Europa. Het strand van slechts 43 meter breed ligt voor een onafgewerkt en nooit in gebruik genomen hotelgebouw. De laguneblauwe baai vereist een avontuurlijke afdaling met de auto, gevolgd door een wandeling naar het strand.

Cala d’en Serra, op 2,2 km van Portinatx

Es Corrals

Een vakantie op Ibiza is niet compleet zonder zonsondergang. Een van de mooiste plekken om die te aanschouwen is Es Corrals, een klif nabij het dorpje Santa Agnès in het noordwesten van het eiland. Wie dorst of honger heeft, kan op diezelfde klif terecht in het uitstekende restaurant Las Puertas del Cielo.

Las Puertas del Cielo, Cami Des Pla de Corona, Santa Agnès

Dalt Vila

Formentera.
Formentera.© ISTOCK

Ibiza draait om strandjes, lekker eten en drinken en mooie natuur, maar ook een bezoek aan Dalt Vila, de oude stad van Ibiza, valt aan te raden. De ommuurde stad staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een prachtig voorbeeld van klassieke, militaire architectuur uit de renaissance. Een interessante halte hier is het Museu d’Art Contemporani, het museum van hedendaagse kunst van Ibiza en een van de weinige culturele highlights van het hele eiland.

Museu d’Art Contemporani, Ronda Narcis Putget, Dalt Vila, eivissa.es/mace/

Formentera

Op zo’n zeven kilometer (of een halfuurtje met de ferry) van de zuidkust van Ibiza ligt het gemoedelijke maar langzaam aan populariteit winnende eilandje Formentera. Het kleine zusje van Ibiza valt vooral in de smaak omwille van haar parelwitte stranden, azuurblauwe zee en groene natuur. Een tip voor waterratten: de natuurlijke zwembaden van Can Marroig. Zonnekloppers liggen wellicht liever op Cala Saona, een van de mooiste stranden van Formentera.

Ferrymaatschappijen Balearia en Trasmapi varen dagelijks meer dan twintig keer tussen Ibiza en Formentera.

ETEN EN DRINKEN

Wild Beets

Liefhebbers van vegan en raw food halen hun hart op bij Wild Beets, in het sfeervolle dorp Santa Gertrudis. Op de menukaart staan verse en organische seizoens-producten die niet alleen gezonde, maar ook bijzonder lekkere gerechten opleveren. De oprichter van het restaurant, Cliff Grubin, verkoopt er ook zijn eigen serie biosapjes onder de naam iPurify, gemaakt om het lichaam te ontgiften.

Wild Beets, Carrer Venda de Llatzer 9, Santa Gertrudis de Fruitera, wildbeets.com

Ibiza zonder beats: de laatste geheime plekjes
© Sebastiaan Bedaux

La Paloma

Restaurant La Paloma, gelegen in San Lorenzo, wordt door veel locals beschouwd als het beste restaurant van Ibiza. La Paloma is ondertussen uitgegroeid tot een klassieker en het is dan ook een absolute must om ruim vooraf te boeken. De Italiaanse chef-kok voorziet altijd in één Bio Plate, volledig organisch en veganistisch.

La Paloma, Calle Can Pou 4, Sant Llorenç de Balàfia, palomaibiza.com

Experimental Beach Ibiza

Op een wel heel bijzondere locatie, tussen de luchthaven en de zoutvlakten van Ibiza, ligt de stijlvolle strandbar Experimental Beach Ibiza. De cocktails die hier geserveerd worden zijn van uitstekende makelij. Probeer zeker de Belza, een gincocktail met groene thee, limoen- en ananassap en grapefruitsiroop.

Experimental Beach Ibiza, Las Salinas, eccbeach.com

SHOPPEN

Sluiz

Meer dan 6000 m2 aan design, fashion en dure interieurprullaria, dat biedt de bekende conceptstore Sluiz in Santa Gertrudis. Na tien jaar is Sluiz een begrip geworden op het eiland, met dank aan de Nederlandse eigenaars Hans en Yvonne, die hun eclectische smaak naar Ibiza verhuisden.

Het ecozwembad van Can Martí.
Het ecozwembad van Can Martí. © Sebastiaan Bedaux

Sluiz, op de weg van Ibiza naar Sant Miquel, vlak voor Santa Gertrudis, sluizibiza.com

Hippiemarkt

Op Ibiza kun je nog ongegeneerd naar een hippiemarkt. De bekendste is Las Dalias in Sant Carles (elke zaterdag), maar ook die van Es Canar (op woensdag) lokt veel kooplustigen. Leuk, origineel of authentiek zijn die markten echter niet. De hippiemarkt van Sant Joande Labritja (op zondag) is dat gelukkig wel: veel kleiner, lokaler, charmanter en echter. Zoals Las Dalias ook ooit was.

La Galeria Elefante

La Galeria Elefante is behalve een aantrekkelijke conceptstore vol kunst, meubelen, decoratie, kleding en accessoires ook een yogastudio. De shop wordt gerund door Sharon en Victoria, die de hele wereld afschuimen om de leukste stukken in te slaan. “Elk stuk is met liefde verzameld, elk stuk vertelt een verhaal”, aldus de Britse dames.

La Galeria Elefante, Carretera San Miguel, Santa Gertrudis de Fruitera, lagaleriaelefante.com

SLAPEN

Can Martí

Het kerkje van Sant Joan de Labritja.
Het kerkje van Sant Joan de Labritja. © Sebastiaan Bedaux

De mooiste, rustigste en meest ecovriendelijke finca op Ibiza is ongetwijfeld Can Martí, een authentiek landgoed in een groene vallei bij Sant Joan de Labritja, die smaakvol omgebouwd werd tot agroturismo. Het spreekwoordelijke hart van de finca is een wit huis van meer dan vier eeuwen oud, omringd door weelderige tuinen, organische boomgaarden en dennenbomen. De finca staat op 42 are land en biedt acht kamers, een natuurlijk zwembad, een hamam en yogafaciliteiten. Prijzen beginnen in het hoogseizoen vanaf 195 euro per kamer per nacht.

Can Martí, niet ver van Sant Joan de Labritja, canmarti.com

La Granja Ibiza

Een opvallende nieuwkomer op de lijst van hipste logeerplekken op Ibiza is La Granja Ibiza, een members-only hotel bedacht door Claus Sendlinger, de CEO van designhotels.com. De locatie was tot vorig jaar privé, maar werd omgebouwd tot boetiekhotel en restaurant. Het hoofdgebouw telt negen kamers, met nog twee kamers in een apart buitenverblijf. Voor een verblijf hier moet helaas wel diep in de buidel getast worden.

La Granja Ibiza, Carretera Forada, Sant Mateu, lagranjaibiza.com

NIET TE MISSEN

Bar Costa

Een bocadillo in de legendarische Bar Costa in Santa Gertrudis! Het restaurant is misschien wel dé favoriet onder locals. Bestel een bord vol jamón ibérico of een bocadillo ingesmeerd met tomaat en knoflook en afgewerkt met Spaanse ham. Geniet ook van het opmerkelijke interieur vol schilderijen. Het verhaal gaat dat als je geen geld had, je hier in ruil voor een schilderij een maaltijd kreeg.

PRAKTISCH

Wij vlogen met TUI fly rechtstreeks vanuit Antwerpen naar Ibiza. TUI fly vliegt op maandag en vrijdag vanuit Antwerpen en Oostende, op donderdag en zondag vanuit Brussel naar Ibiza. Prijzen vanaf 49,99 euro enkele vlucht.

Meer info: tuifly.be

In Ibiza ben je haast niets zonder huurwagen. Wij kozen voor een all-informule via Sunny Cars: 100 % verzekerd en gegarandeerd geen kosten achteraf. Met het Express pakket kun je zelfs je huurcontract vooraf invullen en de wachtrij overslaan.

Meer info: sunnycars.be

Gezond genieten bij Wild Beets.
Gezond genieten bij Wild Beets. © Sebastiaan Bedaux
De dierentuin van Sluiz.
De dierentuin van Sluiz.© Sebastiaan Bedaux
Zicht op Es Vedra.
Zicht op Es Vedra. © Sebastiaan Bedaux
Ibiza zonder beats: de laatste geheime plekjes
© Sebastiaan Bedaux
Het zwembad van La Granja Ibiza.
Het zwembad van La Granja Ibiza.© Sebastiaan Bedaux
Es Portitxol.
Es Portitxol.© Sebastiaan Bedaux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content