Geen verplichte sterren meer voor hotels en campings

© iStock

Hotels en campings in Vlaanderen zullen binnenkort niet langer verplicht zijn om een comfortclassificatie aan te vragen. De toekenning van een sterrencategorie wordt voortaan vrijwillig. Dat moet blijken uit een voorstel van decreet van de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld, dat in de commissie Toerisme van het Vlaams Parlement is goedgekeurd.

Horeca Vlaanderen, ondernemersorganisatie Unizo en campingsectorfederatie Recread zijn hierover niet te spreken. “Deze beslissing gaat regelrecht in tegen de vraag van de hoteliers en de campinguitbaters”, luidt het. Het bewuste voorstel beoogt volgens de algemene toelichting “een vermindering van de procedures en de administratieve lasten” en moet “de drempels voor toeristisch ondernemen verminderen”. Een deel van het decreetvoorstel gaat over comfortclassificatie. Die is niet langer verplicht. “Een toeristisch logies kan vrijwillig een comfortclassificatie aanvragen”, staat in de toelichting.

De sectorfederaties zijn niet te spreken over het verdwijnen van de verplichte sterren. “Vlaanderen beschikt nu over een sterrenclassificatie officieel door de overheid gecontroleerd op basis van objectieve criteria die voor iedereen dezelfde zijn. Eerlijker kan niet. Elke binnenlandse of buitenlandse toerist weet nu aan welke criteria een hotel of camping voldoet. Dat is bijna uniek en een enorm voordeel om de toerist een goede inschatting van het aanbod te laten maken. Die meerwaarde dreigt nu te verdwijnen. Het grootste slachtoffer van de nieuwe regelgeving wordt de consument”, zeggen ze in een gezamenlijke mededeling.

“Compleet onaanvaardbaar voor de hotel- en campingsector”, zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. “Net deze twee sectoren zijn zelf vragende partij voor een sterrenkwalificatie. De parlementsleden veranderen het logiesdecreet zonder in overleg te gaan met de twee meest klassieke logiesaanbieders. Ze weten dus beter hoe de sector moet georganiseerd worden dan de sector zelf. Straf!”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content